Belföld

Hogyan segítette győzelemhez Borkai Zsoltot a győri ellenzékben történt árulás?

Krizsán Csaba / MTI
Borkai Zsolt a győri városházán tartott sajtótájékoztatón 2019. október 15-én.
Krizsán Csaba / MTI
Borkai Zsolt a győri városházán tartott sajtótájékoztatón 2019. október 15-én.
A jobbikos Fodor Roland és három társa az utolsó pillanatban fordult szembe 2019 őszén az ellenzéki összefogással Győrben. A kárvallottakkal idézzük fel a történteket és a közelgő önkormányzati választásra vonatkozó tanulságait.

Mostanában rendre előfordul, hogy az ellenzék politikusai árulással vádolják egymást. Legutóbb az ellenzéki összefogás 2022-es miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester mondta azt, hogy „vannak olyan árulók, akik teljesen a Fidesz hatása alatt vannak, például Ungár Péter”, azzal gyanúsítva az LMP társelnökét, hogy a kormánypártot szolgálja. Az árulózás persze többnyire csak politikai retorika, ami nem jár tényleges szakítással, ahogy konkrét bizonyítékokkal sem igen jönnek elő ilyenkor a vádakat megfogalmazók. A 2019-es önkormányzati választás idején Győrben viszont tényleg lezajlott egy olyan esemény, amelyre – az ügyben a 24.hu által megszólaltatott kárvallottak által elmondottakból, illetve az akció kulcsemberének hajdani nyilatkozatából kiindulva – joggal használható az árulás szó.

Az eset valószínűleg azért nem kapott igazán sok nyilvánosságot, mert Borkai Zsolt szexbotránya „kitakarta”. Több riportalanyunk szerint a két dolog összefügg: a fővárosban és jó néhány megyeszékhelyen ellenzéki győzelmet hozó 2019-es helyhatósági voksolást Győrben azért tudta a fideszes Borkai a botrány dacára csekély különbséggel megnyerni, mert egyes helyi ellenzéki politikusok elárulták az összefogást. Az ügy máig érzékeny pont a győri közéletben.

Mohos Márton / 24.hu A győri városháza

Jobbikos árulás a szexbotrány árnyékában

Borkai szexvideójának nyilvánosságra kerülése után nem sokkal, 2019. október 8-án (öt nappal a választás előtt) Fodor Roland jobbikos önkormányzati képviselő, a helyi ellenzéki összefogás listájának második helyezettje a Facebook-oldalán közölte: „Eljött a várt pillanat! Kilépünk az ellenzéki összefogásból!” Hozzátette: „Az ellenzéki moslékszövetség elveszítette a képviselőjelöltjeinek negyedét, és a minimális győzelmi esélyeit is. Kilépésünk hónapok óta tervezett volt, nincs köze a DK országos pártközpontja által megrendelt, a fideszes polgármestert ocsmány módon lejárató anyagokhoz!” Fodor nem is tagadta tehát, hogy

eleve csak azért mentek bele az együttműködésbe, hogy az utolsó pillanatban megtorpedózzák azt.

Azért csatlakoztak az összefogáshoz, mert tervük szerint „így a nemzetellenes baloldali pártok nem tudnak külön-külön frakciót alakítani az új közgyűlésben. Ehhez pedig szükséges volt pár hónapig belemennünk – minden jóérzésű polgár döbbenetére – ebbe a proletár rémálomba. Értelmes magyar ember nem támogathatja a gyurcsányista erők megerősödését sem Győrben, sem országosan” – mondta Fodor azután, hogy hónapokon át támogatta Glázer Tímea DK-s összellenzéki polgármesterjelöltet, illetve elfogadta a második helyet a közös listán. Az összefogás jobbikos egyéni képviselőinek visszalépését bejelentő Fodor a saját listás helyéről nem mondott le, vagyis az általa nemzetellenesnek tartott pártok politikusaival együtt szerzett mandátumot, amelyet később sem adott vissza. Fodor Rolandot megkerestük, de nem reagált az üggyel kapcsolatos álláspontjáról érdeklődő levelünkre. (2021 júniusában egyébként az a hír rebbent fel róla, hogy a Mi Hazánk tanácsadójaként tevékenykedik.)

Krizsán Csaba / MTI Fodor Roland, a Jobbik önkormányzati képviselője, országgyűlési képviselőjelölt beszédet mond a párt fórumán a győri Belga Étteremben 2017. szeptember 20-án. Tőle jobbra Vona Gábor, a Jobbik akkori elnöke és Menyhárt Miklós országgyűlési képviselőjelölt.

A győri Jobbikban ráadásul nem ez volt az első kilépés, illetve átállás.

„A parlamentbe jutás utáni években a győri Jobbik rendkívül aktív volt, legalább 70 fős tagsággal. Abban az időben én voltam a helyi elnök” – mondta el Haba Vilmos, aki 2013-ban a Fodor Rolanddal való konfliktusai miatt lépett ki a pártból, majd a helyi vezetők 2019-es dezertálása után ismét elnökké választották. „Fodor Roland, Kovács László, Takács Krisztián és Harasztovics István a 2010-es évek elején a helyi Jobbik fiatal politikusai voltak. Takácsnak még országos pozíciója is volt, az ifjúsági tagozat alelnökének választották meg. Őket akkor a Jobbik pártközpontja is támogatta. Én viszont nemigen jöttem ki velük, így aztán 2013-ban otthagytam a pártot miattuk. Ma ennek a négy politikusnak mindegyike a Fideszben vagy annak környékén található meg. Kovács és Harasztovics egy elvileg független civil egyesületet vezetnek, de látható, hogy a Fidesz érdekét szolgálják. Sajnos a helyi Jobbiknak nagy károkat okozott az árulásuk” – fűzi hozzá Haba.

Pollreisz Balázs, MSZP-s önkormányzati képviselő, a szocialisták győri elnöke régóta ismeri Fodor Rolandot. „Fodor Roland és Takács Krisztián hozzám hasonlóan a 2014-es önkormányzati választáson került be ellenzékiként az önkormányzatba. Mint kezdő, fiatal helyi politikusok a közgyűlések szüneteiben sokat beszélgettünk, és kialakult egy korrekt viszony” – mondja a szocialista politikus. „Takács Krisztián valamikor a ciklus első felében kilépett a Jobbik-frakcióból, ami ezáltal megszűnt, és a Fideszhez igazolt át. Én úgy tudom, kifejezetten megkörnyékezték, illetve átcsábították oda. Vele is hasonló a történet, mint Fodorral. Amikor felmerült a gyanú, hogy ki akar lépni, megkérdeztem erről, de ő felháborodottan visszautasította. Hozzátenném, ott nem volt ilyen, hogy a kampányban, menet közben hátba szúrom a szövetségeseimet, a két választás között történt az átlépés. Takács Krisztián 2019-ben már fideszesként indult a választáson” – idézi fel Pollreisz.

Mohos Márton / 24.hu Pollreisz Balázs

Takácsot (aki jelenleg a 3. számú választókerület kormánypárti képviselője, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke) szintén megkerestük, ahogy a Civilek Győrért Egyesület színeiben mandátumot nyert Harasztovics Istvánt is, de ők sem reagáltak. A 2019-es akcióról a riportalanyokkal folytatott beszélgetésekben az ő nevük nem, de egy másik, a Jobbikból szintén kilépő helyi politikusé, Kovács Lászlóé annál többször előkerült. Információink szerint ő kulcsszerepet játszott a puccsszerű árulásban.

„Eltűnnek a buta nácik”

„Laci nagyon tehetséges helyi politikus, és kampányfőnöknek sem utolsó. Remekül ért a szervezéshez” – mondja Jenei Ferenc, aki személyesen is jó viszonyt ápolt Kovács Lászlóval, a helyi Jobbik akkori alelnökével, aki jelenleg a Civilek Győrért Egyesület színeiben önkormányzati képviselő. „Évekkel a 2019-es választás előtt jó pár cikket írt az általam szerkesztett Boldogulj Győrben hírblogra” – teszi hozzá az LMP-s politikus. Jenei szerint a jobbikosok átállásához vezető események 2019 nyarának elején kezdődtek. „Júniusban Kovács Laci váratlanul lemondott a győri Jobbikban viselt pozíciójáról, és kilépett a pártból. Döntésének a közvetlen oka valószínűleg az volt, hogy a választásra jogosult szavazók létszámának csökkenése miatt a kompenzációs listáról elnyerhető képviselői helyek száma hétről hatra csökkent. Így egy közös ellenzéki listán Laci jó eséllyel nem kapott volna befutó helyet” – vázolja az előzményeket Jenei.

A Civilek Győrért Egyesületet 2019. június 27-én jegyezte be a Győri Törvényszék, alapszabályának kelte május 28. Alapításkori céljuk az önkormányzati választáson való részvétel. Az elnök Kovács László lett, akit szintén kerestünk, emailben és telefonon is, de nem nyilatkozott.

A győri MSZP-s pártelnök, Pollreisz Balázs szerint a 2018-as országgyűlési, illetve a 2019-es uniós és önkormányzati választás közeledtével Győrben is egyre többször vetődött fel az ellenzéki összefogás szükségessége. „Fodor Roland végzettsége szerint közgazdász. Jól lehet vele politikai stratégiákról beszélgetni. Utólag azt tudom mondani róla, hogy

nagyon értelmes, de rendkívül gátlástalan ember,

aki matematikailag előre kiméri a lépéseit. Olyan szélsőjobbos politikus volt akkoriban, aki tud késsel-villával enni, és próbált mérsékeltebb irányba tartani. Nekem többször mondta, hogy azért örül a Jobbik néppárti fordulatának, a középre igazodásnak, mert így a pártból eltűnnek a buta nácik, és lehet növekedni, más rétegek felé nyitni” – meséli Pollreisz.

Az MSZP-s politikust azért is meglepte Kovács László távozása a 2019-es választás előtt, mert korábban Kovácsnak nem volt gondja az ellenzéki pártok közötti, az együttműködésről szóló tárgyalásokkal. „Az ellenzék vereségét és az újabb fideszes kétharmadot hozó 2018-as országgyűlési választás után Győrben is megindult az egyeztetés az ellenzéki pártok között egy esetleges közös indulásról. Valamikor 2018 végén volt egy találkozó az ellenzéki pártok között, melyen Kovács Laci képviselte helyi alelnökként a Jobbikot. Ezen Fodor Roland ki is akadt, hogy Kovács úgymond az engedélye nélkül vett részt egy ilyen tanácskozáson. Így aztán furcsa volt, hogy Kovács éppen az ellenzéki pártok összefogásának ellenzésével indokolta a Jobbikból való kilépését” – mondja Pollreisz Balázs. „Utólag összerakva a dolgokat, feltűnhetett volna, hogy Fodor és Kovács továbbra is együtt mozog, nem egyszer láttuk őket bizalmasan sutyorogni, holott látszólag teljesen ellentétes irányba mentek. Fodor a 2019-es uniós választás után, melyen a Jobbik nagyon rosszul szerepelt, aktívan kezdeményezte az ellenzéki összefogást Győrben. Kovács Laci viszont elvileg ezért lépett ki a Jobbikból” – emlékszik a szocialista képviselő.

Összeesküvők munkában – színjáték a színház mellett

Az LMP győri elnöke, Jenei Ferenc elmondása szerint hamar megtudta: Kovács Jobbikból való kilépése és az elvileg független civil egyesület megalapítása csak színjáték volt, és Kovács a háttérben továbbra is összejátszott, illetve együttműködött Fodor Roland győri Jobbik-elnökkel, aki a 2014 és 2019 közötti ciklusban is önkormányzati képviselő volt. „2019 júniusában Kovács Laci egy találkozóra hívott, hogy Fodorral hármasban üljünk le beszélgetni. A régi ismeretség miatt nem gondoltam semmi rosszra” – idézi fel az LMP politikusa. „Ott előadták a tervüket, amibe a helyi LMP-t is be akarták vonni. A lényeg az lett volna, ami később a Jobbik részéről be is következett: hogy a Jobbik és az LMP az ellenzéki összefogás színeiben induló helyi jelöltjei az utolsó pillanatban visszalépnek, így az ellenzéki szavazók egy része inkább az álcivilekre szavaz majd. Maga

a terv – ha az emberi és politikai részétől eltekintünk – mint szellemi termék zseniális volt. De ezt akkor mégsem vettem komolyan, nem gondoltam, hogy tényleg meg fogják csinálni

– állítja Jenei.

Krizsán Csaba / MTI Jenei Ferenc, az LMP győri elnöke felszólal a Viszlát, Borkai! címmel tartott tüntetésen a győri városháza előtt 2019. október 19-én.

Ekkor még a többi párt sem gyanakodott. Pollreisz Balázs is csak utólag rakja össze a mozaikokat. „2019 nyarán arról folyt a vita, milyen színűek legyenek a közös lista jelöltjeit bemutató plakátok. Felmerült a citromsárga meg a türkiz. Fodor Roland kézzel-lábbal tiltakozott a citromsárga ellen, így a türkiz lett a plakátszín. Ma már tudjuk, hogy ekkor készültek a Kovács vezette Civilek Győrért plakátjai is, melyek citromsárgák voltak. De akkor ez nem keltett gyanút. Különösen, hogy az MSZP mellett a Jobbik helyi politikusai voltak a legaktívabbak az összefogás részleteinek kidolgozásában. Mi több,

Fodor Roland volt az, aki Glázer Tímeát polgármesterjelöltnek javasolta.

S bár más jelölt neve is felmerült, ekkor mindenki Glázert támogatta” – teszi hozzá az MSZP-s képviselő, aki aztán Borkai lemondását követően, a 2020. januári időközi választáson lett az ellenzék vesztes jelöltje a fideszes Dézsi Csaba Andrással szemben.

Az LMP-politikus, Jenei Ferenc a későbbiekben meggyőződhetett róla: Fodor és Kovács nagyon is komolyan gondolja, amit neki előadott. „2019 júliusában bementem a Jobbiknak az akkor a Győri Nemzeti Színházzal szembeni irodájába, ahol Fodor Roland dolgozott. Ebben a helyiségben ki volt rakva a Civilek Győrért 16 egyéni jelöltjének a fotója. Ekkor megint előadták nekem a tervet, és én ott követtem el a hibát, hogy nem rögzítettem a beszélgetést. Itt már azt is beígérték, hogy ha az LMP szintén visszalép, a Civilek Győrért listáján megkapom a második helyet. Ekkor sem mondtam igent, kitérő választ adtam nekik, hogy beszélnem kell a pártközponttal” – teszi hozzá Jenei. Aki ezután úgy döntött:

a tervezett puccsról értesíti az összefogás tagjait.

„Elmentem a DK-s Glázer Tímeához, aki 2019-ben az ellenzék közös polgármesterjelöltje lett. Elmondtam neki az egész történetet, hogy Fodorék ki akarnak ugrani az összefogásból. Timi megdöbbent, és azt mondta, szól a DK pártigazgatójának, aki megkeresi a Jobbik pártigazgatóját, hogy tisztázzák a dolgot Fodorral” – idézi fel az eseményeket az LMP helyi elnöke.

Beavatták az ügybe az összefogás többi résztvevőjét, így Pollreisz Balázst is. „Glázer Timi felhívott, hogy találkoznunk kellene. Ott volt Jenei Feri is, aki elmondta, hogy találkozott Fodorral és Kováccsal, akik rá akarták venni, hogy ő is ugorjon ki az összefogásból. De nem voltak konkrét bizonyítékok. Fodor azt mondta, hogy Jenei hazudik. Tény, hogy ekkor még a többiek nem hittek Ferinek. Ráadásul Fodor nagyon ügyesen taktikázott. Elhívtuk egy tisztázó beszélgetésre, ő pedig húzta az időt, arra hivatkozott, hogy nem ér rá. Mire 2019. augusztus elején sor került a találkozóra, arra meg én nem tudtam elmenni. Nyilvánvaló, hogy Roland arra játszott, ne legyen ott mindenki. Akik pedig ott voltak, azokat sikerült megdumálnia” – mondja a győri MSZP-elnök.

A kampány sodrában: nincs idő a gyanakvásra

Jenei szintén elmondta, hogy a többi párt képviselője szembesítette Fodor Rolandot az ő vádjaival. „Először a Pálffy sörözőben ültek le vele beszélgetni. Ezen a találkozón én nem voltam ott, és Fodor persze mindent tagadott. El kell ismernem, hogy nagyon okos, és remek színészi képességekkel rendelkezik. 2019 augusztusában volt még egy beszélgetés ezzel kapcsolatban a győri DK-irodában.

Fodor ott is simán meggyőzte, illetve átverte a többieket. Azt mondta, hazudok, és csak ki akarom őt golyózni. És a többiek hittek neki.

Erre bejelentettem, hogy nem indulok a választáson, helyettem egy másik LMP-tag lesz a jelölt a körzetben. Lemondtam a befutó listás helyről is. Azt akartam elérni, hogy ugyanez történjen Fodorral is, ne ő induljon a körzetben, hanem egy másik jobbikos, és ne kapjon listás helyet sem. A többi ellenzéki párt jelenlévő vezetői azonban hittek Fodornak, és nem akarták erre a biztonsági lépésre rákényszeríteni” – magyarázza Jenei.

Pollreisz Balázs szerint akkor, a kampány sodrában nem lehetett még biztosra venni, hogy Fodorék tényleg árulásra készülnek. „Nem hibáztatom a többieket, nekem is csak utólag tűntek fel dolgok. Például hogy a rájuk bízott körzetekben, így Győrszentivánon nemigen szórólapoztak, illetve hogy az összes jelöltről akartunk készíteni videót, de a négy jobbikos valahogy soha nem ért rá. Így végül elengedtük a dolgot. Mentségünkre szóljon, hogy sorban jöttek a botrányok, amikre reagálni kellett. Kirobbant a Borkai-videó ügye, ami lefoglalta minden időnket” – magyarázza az MSZP-s politikus.

Krizsán Csaba / MTI Résztvevők a Viszlát, Borkai! címmel tartott tüntetésen a győri városháza előtt 2019. október 19-én.

Pollreisz szerint utólag már látszik, hogy voltak olyan baljós jelek, amelyeket komolyabban is vehettek volna. „Egy alkalommal bementem a Jobbik-irodába, és láttam, hogy ott ül Kovács Laci az íróasztalnál, a számítógép előtt. Mit keres a Jobbik helyi vezetőjének az irodájában valaki, aki kilépett a pártból, ráadásul azért, mert nem értett egyet az ellenzéki összefogással? De ezek akkor, ott nem tűntek ennyire gyanúsnak. Fodor Roland a listánk második helyezettje volt, aki szavakban maximálisan támogatta a közös listát és a polgármesterjelöltet. Olyannyira megszerezte a bizalmat, hogy ennek köszönhetően nyerte el a lista második helyét. Glázer Timi egyáltalán nem gyanakodott rá, pedig ő bukta a legtöbbet az áruláson” – állítja Pollreisz.

Az átverés mindenesetre tökéletesen sikerült.

„A győri Jobbik a 2018-as választás után sokáig nemigen akart részt venni az összefogásban. De mivel a 2019. májusi uniós választáson elég rosszul szerepeltek, rákényszerültek, hogy belemenjenek. Persze utólag már egyértelmű, hogy színlelés volt az egész. Kovács Laci az uniós választás után nem sokkal kilépett a helyi Jobbikból. Az események ismeretében, utólag nézve gyanús lehetett volna, hogy Laci volt jobbikosokból rögtön alapított egy civil egyesületet” – mondja egy a korabeli összefogásra belülről rálátó, névtelenséget kérő forrásunk. Aki szerint Fodor Roland az EP-választást követően azonnal támogatta a közös indulást, és ő javasolta elsőként Glázer Tímeát polgármesterjelöltnek. De volt jó pár dolog, ami arra utalt, hogy szabotálják az összefogást. Például a közös jelöltek szórólapjai helyett a régi Jobbik-szórólapokat terítették. Amikor a kampányban csinálni kellett volna valamit, hirtelen eltűntek. Például volt egy sajtótájékoztató, amelyen ott kellett volna lenniük, de nem jöttek el. A többieknek még az elérhetőségét sem nagyon tudtuk, kizárólag Fodorral lehetett kommunikálni, de aztán már ő sem vette fel a telefont. Az is furcsa volt, hogy senki nem látta őket aláírásokat gyűjteni, aztán mégis rendben behozták az ajánlóíveket. Gyanakodtunk is, hogy ezt nem kopogtatós terepmunkával szerezték, hanem egy régebbi jobbikos adatbázisból másolták ki. Ezt bizonyítani azonban szinte lehetetlen, mert a választási bizottság nem ellenőrzi a pontos aláírásokat, csak a lakcímnyilvántartásban szereplő adatokkal veti össze az ajánlásokat” – magyarázza a 2019-es győri ellenzéki kampánystábban dolgozó informátorunk.

Az LMP győri politikusa, Jenei Ferenc szerint Fodor ügyesen taktikázott. „Azt mondta, hogy ő a második helyet kéri magának az ellenzéki listán, ami tuti befutó, de cserébe más jobbikost nem akar rátenni a listára. Ez akkor szerénységnek, visszafogottságnak tűnt, de valójában arról szólt, hogy neki elég a saját mandátuma, hiszen úgyis ki fog lépni. A megbeszélés után az utcán kezet fogtam Fodorral. Ezt látták a többiek is, van, aki később ebből arra következtetett, hogy én is részese voltam az összejátszásnak. Pedig csak Fodor elképesztő színjátékához gratuláltam.

Valóban profi módon vette palira az egész társaságot, és fordította őket ellenem. El kellett ismernem a teljesítményét, bármennyire irritált a személye. Dühös és csalódott voltam, hogy nem hittek nekem.

Fodor és a másik három jelölt visszalépett, de Roland a listás helyéről nem mondott le, így ellenzéki szavazatokkal lett képviselő. Kovács Lacit jobban megértem, illetve rá kevésbé haragszom. Ő akkor már nem volt része az összefogásnak, Fodor viszont elárult minket” – mondja Jenei Ferenc.

Borkai Zsolt: cinkos vagy haszonélvező?

„Sokan feltették nekünk a kérdést, hogy miért nem húztuk ki a visszalépés bejelentése után Fodor Roland nevét a közös listáról. Nos, úgy egyeztünk meg, hogy a pártok által jóváhagyott lista módosításához az összes szervezet vezetőjének aláírása szükséges. Tehát Fodornak is hozzá kellett volna járulnia a listáról való törléséhez, amit nyilván nem tett  volna meg” – mondja az MSZP helyi elnöke. Szerinte a Borkai-videó nyilvánosságra kerülése után lett igazán fontos a helyi Fidesznek, hogy az árulás ténylegesen megvalósuljon. „Nyilvánvaló, hogy valamilyen szinten ők is beszálltak ebbe a történetbe. Erről konkrétumot nemigen lehet tudni, de az tény, hogy Fodor és a többi kiugrott jobbikos mind kapott valamilyen pozíciót az önkormányzatnál. De a Civilek Győrért sem járt rosszul. Kovács Laci például az önkormányzati kézben lévő győri levéltárban jutott álláshoz” – mondja Pollreisz Balázs. A Fodor vezette exjobbikos csapat (akiket lépésük miatt kizártak a Jobbikból) másik három tagja, Weller Ramóna, Horváth Balázs és Takács Gábor a Civilek Győrért javaslatára kapott külsős bizottsági helyet az önkormányzatnál. Más bizonyíték is van az összejátszásra: levideózták, ahogy az árulók és az őket később bizottsági helyhez juttató civil szervezet tagjai közösen iszogatnak a győri Jobbik-irodában.

Pollreisz mellett mások is vannak, akik szerint a Fidesz is benne volt Fodorék árulásában. 2020 novemberében erről az Ugytudjuk.hu-nak Haba Vilmos, a Jobbik győri elnöke ezt mondta: „Nyilvánvaló, hogy Borkainak, a Fidesz akkori győri vezetésének az érdeke volt a győri Jobbik-alapszervezetbe belenyúlni. És találtak is olyan embereket, akik hagyták, hogy belenyúljanak. Takács Krisztiánnal megtörtént a teszt: kapott munkát, pozíciót, önkormányzati képviselői helyet, ezután gondolta Fodor is meg Kovács is, hogy akkor nekik is megy ez. Egy ilyen kampány, amit Kovács Lászlóék tavaly nyomtak, az nem két forint, azt valahonnan a háttérből pénzelték, s ez nyilván nem a Jobbik volt. Megvolt ennek a forgatókönyve.”

Megkerestük Borkai Zsolt akkori fideszes polgármestert (aki utódjával, Dézsi Csaba Andrással szemben indul a jövő évi önkormányzati választáson), arról kérdezve: a jobbikos jelöltek visszalépéséről egyeztettek-e Fodor Rolandékkal, illetve a Civilek Győrért Egyesülettel, vagy kaptak-e tájékoztatást erről? Ugyanezeket a kérdéseket Simon Róbert Balázsnak, Győr fideszes országgyűlési képviselőjének, a helyi Fidesz-szervezet akkori alelnökének, majd elnökének is feltettük. Borkai telefonon annyit mondott: nem tudott róla, hogy az ellenzéken belül valakik szakításra vagy kilépésre készülnek, csak utólag értesült a fordulatról. Simon Róbert Balázstól nem jött válasz.

Megkerestük Glázer Timea DK-s önkormányzati képviselőt, az ellenzék 2019-es győri polgármesterjelöltjét is. Glázer jelezte, hogy nem zárkózik el a részletes nyilatkozattól, de csak később szeretne reagálni a riportban megjelentekre. Azt azonban megjegyezte, hogy 2019 őszén ő és a teljes győri ellenzék a Jobbikból kiugrott négy képviselőjelölt árulását tartotta, illetve tartja ma is a szoros vereség okának. Borkai alig 1,5 százalékkal győzte le Glázert, miközben a Fidesz a 16-ból 15 egyéni körzetet megnyert.

Marjai János / 24.hu Glázer Tímea

Az LMP-s Jenei Ferenc szintén úgy véli: az árulás perdöntő volt a választás kimenetele szempontjából. „A polgármester személyét egyértelműen ez döntötte el, ha nincs az átállás, Glázer Tímea lett volna a polgármester Borkai helyett. Azokban a körzetekben, ahol visszaléptek a jelöltek, a Fidesz tarolt. Igazából csak Győrszentivánon tudtunk kicsit javítani, ahol függetlenként indult Vaderna Margit, aki jelenleg is részt vesz az akkugyár elleni tiltakozásban. Ott sikerült az ellenzéki szavazókat gyorsan átirányítani, hogy inkább rá voksoljanak” – meséli Jenei Ferenc.

Az LMP győri politikusa szerint a jövő évi választáson sincs kizárva hasonló trükközés.

Nyilvánvalóan lesznek álcivilek, ahogy persze a mi jelöltjeinket is próbálják majd megkörnyékezni. De erre most már fel vagyunk készülve. Igyekszünk majd leleplezni az álcivil, kamupártos, kétkulacsos figurákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik