Belföld

Ungár Péter közös államfőjelöltet ajánl az ellenzéknek, Fidesznek

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az LMP társelnöke szerint a mostani válsághelyzetben Hack Péter lehet a megoldás.

Miközben a Fidesz közvélemény-kutatással teszteli, hogy a szavazók kit tartanának alkalmasnak Novák Katalin utódjának, Ungár Péter Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar politika mostani válságos helyzetében egyik oldal sem dönthet saját részérdekei alapján.

A gyalázatos kegyelmi ügy önmagában is súlyos, de talán még súlyosabb, hogy ráirányította a figyelmet arra, hogy a magyar választók valójában hecckampányok és képmutatás áldozatai folyamatosan, és ez alól még a valóban nemzeti konszenzust jelentő gyermekvédelem sem kivétel. A tragikusan hibás kegyelmi ügy fölszakította a magyar közbeszéd gennyes, tokosodó sebeit, közben pedig mindkét oldal a sebek sózásával kíván politikai hasznot szerezni. Ennek véget kell vetni.

Az LMP társelnöke szerint első lépésként olyan köztársasági elnököt kellene választani, akit szakmai előélete, életműve alkalmassá tesz a pozíció betöltésére, aki nem mélyíteni akarja a mindent megfertőző szekértábor logikát, hanem felszámolni. Hack Pétert ajánlja az összes parlamenti frakció figyelmébe, hogy

közös jelölésével a nemzet egységét megtestesítő, a jogállamot és az alkotmányos rendszert őrző köztársasági elnökünk legyen.

Ungár Péter méltatásában egyebek mellett emlékeztet rá, hogy Hack Péter 41 éve oktat az ELTE-n, jelenleg tanszékvezető egyetemi tanár. Kutatási területe a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás szervezete és működése, az emberi jogok érvényesülése a büntetőeljárásban, a korrupció elleni fellépés jogi eszközei és az átmenet igazságszolgáltatásának joga.
Rendelkezik politikai tapasztalattal, de nem pártpolitikus. 1990 és 2002 között országgyűlési képviselő volt. 1994 és 1998 között az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának elnöke. Huszonkét éve 2002-ben visszavonult az aktív politizálástól, kilépett korábbi pártjából, a Szabad Demokraták Szövetségéből, azóta semmilyen pártpolitikai tevékenységet nem végez. Hack Péter  1987 óta tagja a Hit Gyülekezetének, 1988 óta a Gyülekezet diakónusa, 2004 óta pedig lelkésze.

Az LMP politikusa biztos abban, hogy Hack Péter a legalkalmasabb jelölt köztársasági elnöknek. Ezért szerdán levelet ír minden frakcióvezetőnek, ellenzékinek és kormánypártinak, mert abban bízik, képviselőtársai felismerve a politikai válság mélységét, a jelenlegi helyzetben az elnöki intézmény és az ország iránti felelősségük tudatában döntenek, nem részérdekek alapján.

Hack Péter korábban a K. Endrének adott elnöki kegyelemről azt mondta, Novák Katalin döntése nem visszavonható, minden elnöki kegyelem sért valamilyen alaptörvényi rendelkezést, a kegyelmi jog eltörlésével az objektív igazságnak megfelelőbb helyzet jönne létre, de az egyéni körülmények mérlegelésére kevésbé lenne lehetőség. Az alkotmányjogász úgy vélte, nem szerencsés, hogy a jog a mindenkori elnököt belekényszeríti abba, nem tudja magát megvédeni, mert bizonyos körülményeket nem hozhat nyilvánosságra. Hack Péter napokkal Novák Katalin és Varga Judit lemondása előtt azt mondta, mindketten súlyos politikai áratnak fizet azért, ha nincs megnyugtató magyarázat a történtekre.

Kapcsolódó
Hack Péter: Novák Katalin kegyelme végleges
Az alkotmányjogász szerint az nem visszavonható. A politikai felelősség a kormányé. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik