Belföld

Index: Újabb név az államfőaspiránsok listáján, Varga Mihály MNB-elnökségét is mérik

Filep István / MTI
Filep István / MTI

Az Index információi szerint hétfőn délután – kormányközeli alapítványi megbízásából – egy 4-5 ezer kérdőíves, nagy mintás közvélemény-kutatást kezdtek el lekérdezni országszerte. A mérés egyik fő célja, hogy szondázza a lakosok véleményét a lehetséges köztársasági elnökjelöltekről és egyéb közéleti kérdésekről is.

A telefonos lekérdezés során Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Navracsics Tibor, és Merkely Béla mellett Maróth Miklós professzor ismertségét és népszerűségét is vizsgálják. A lap megemlíti, hogy a 81 éves Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Széchenyi-díjas orientalista nagy hatással volt Orbán Viktor keleti nyitás politikájára, viszont fia, Maróth Gáspár – aki a kormányfő tanácsadója volt sokáig – 2015-ben egy gyanús beszerzési ügybe keveredett, amelyben uniós pénzekből vásárolt kórházi eszközöket jelentősen túlárazva adhattak tovább egészségügyi intézményeknek.

A nagymintás közvélemény-kutatásban több közéleti és gazdasági témát is érintenek. Az Index cikke szerint a kérdezőbiztosok arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek mit szólnának ahhoz, ha Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter lenne a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke.

Az utóbbi időben a pénzügyminiszter és a jegybankelnök viszonya nem volt felhőtlen: nagyjából 2019 ősze óta többször is előfordult, hogy Matolcsy György korábban szokatlan módon, nagy nyilvánosság előtt kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját.

Frissítünk!

Mindent a maga idejében. Amíg szükség van a munkámra és bírom a Miniszterelnök úr bizalmát, végzem a feladatom, ahogy tettem az elmúlt évtizedben is

– így reagált Varga Mihály az atv.hu MNB-elnöki pozíciójára vonatkozó kérdésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik