Belföld

Lackfi János is távozik Novák Katalin tanácsadói közül

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető után Lackfi János költő, író is bejelentette, hogy távozik Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadó testületéből. Közösségi oldalán azt írta:

Borzalmas minden pedofilbotrány, és a kegyelem-ügy kapcsán nagyon vártam volna bármiféle magyarázatot. A közfelháborodás teljesen érthető, az viszont aljas dolog, ahogy sokan ennek révén próbálnak kattintásszámot elérni, politikai tőkét kovácsolni, vagy csak jó troll módjára másoknak beszólogatni, saját fensőbbrendűségüket bebizonyítani. A tanácsadói testületből most kilépek, bár őszintén hittem benne, hogy hosszú távon érhetünk el pozitív változásokat. Ez a döntés nem valaki mellett vagy ellen szól, az én ügyem és jogom.

A József Attila-díjas alkotó azt is írta, nem kedveli a drámai távozásokat, „viszont a gyűlöletvihart sem szeretném tovább állni egy olyan fájdalmas és viszolyogtató ügyben, melyhez hangsúlyozottan semmi közöm.”

Mint a napokban kiderült, Novák Katalin a tavaly áprilisi pápalátogatás alkalmával kegyelmet adott K. Endrének. A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének tudomása volt arról, hogy az intézmény akkori igazgatója több gyereket is molesztált. K. Endre előre megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amit a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni a gyerekkel. A korábbi igazgatóhelyettest végül 3 év 4 hónap börtönre ítélték, az államfő közbenjárására viszont kegyelmet kapott.

A múlt héten ismertté vált döntés miatt egyre szélesebb a felháborodás. Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy alkotmánymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy kiskorú gyerekek ellenében elkövetett bűncselekmények esetén ne járhasson elnöki kegyelem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik