Belföld

Gundel Takács Gábor otthagyja Novák Katalin tanácsadó testületét K. Endre kegyelme után

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Otthagyja a köztársasági elnök tanácsadó testületét Gundel Takács Gábor, írja a Szemlélek.

A televíziós műsorvezető a döntését indokló posztjában leírta, Novák Katalin tanácsadó testületének minden tagja ingyen ad tanácsot, politikai kérdésekkel nem foglalkoznak és döntéseket nem hoznak.

K. Endre ügyével magam is a sajtóban találkoztam. Vannak ügyek, amikkel kapcsolatban zéró a tolerancia, ilyen a pedofília is. Véleményem szerint rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor. Hiba volt. Ennek értelmében ma javaslatot tettem Novák Katalinnak. Úgy tartom helyesnek, hogy az ember először azzal ossza meg a véleményét, akit illet

– írta Gundel Takács Gábor, megjegyezve, hogy azért távozik a testületből, mert ezt a munkát sem lehet politika mentesen végezni.

Bármilyen jóindulattal, felelősséggel, kötelesség tudattal, építő szándékkal fordul is az ember a nemzete felé, a politikai érdek előbb-utóbb besározza, lerántja, ledarálja. Vannak, akikről ez lepereg, vannak, akikről nem. Én ebben a közegben nem tudok létezni

– fogalmazott.

Mint kiderült, Novák Katalin a tavaly áprilisi pápalátogatás alkalmával kegyelmet adott K. Endrének. A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének tudomása volt arról, hogy az intézmény akkori igazgatója több gyereket is molesztált. K. Endre előre megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amit a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni a gyerekkel. A korábbi igazgatóhelyettest végül 3 év 4 hónap börtönre ítélték, az államfő közbenjárására viszont kegyelmet kapott. A múlt héten ismertté vált döntés miatt egyre szélesebb a felháborodás.

Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy alkotmánymódosítást nyújtott be a K. Endre kegyelmi ügye miatt.

Kapcsolódó
Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be Novák Katalin kegyelmi döntése után
A javaslat ellehetetlenítené, hogy kiskorú gyerekek ellenében elkövetett bűncselekmények esetén az elkövető elnöki kegyelmet kapjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik