Belföld

Novák Katalin: Minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is

– erről beszélt Novák Katalin az atv.hu kérdésére a nagy felháborodást kiváltó kegyelmi döntéséről.

Mint ismert, a köztársasági elnök kegyelemre méltónak találta a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált az intézményben, sőt megírt egy hamis vallomást is az egyik gyerek nevében, amit a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni a gyerekkel.

Novákot az örmény államfővel tartott sajtótájékoztatóján kérdezte a lap a Sándor-palotában. Az államfő úgy fogalmazott, „undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom.”

Arra a kérdésre, megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését, azt válaszolta: az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak.

Ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában is

– közölte.

Hangsúlyozta: „az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúja, ami rengeteg valótlan állítást tartalmaz.” Minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, és ő az elé terjesztett több száz kérvényből minden esetben igyekszik körültekintően dönteni.

„Együtt érzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával szemben, annak partnere vagyok most is, és az leszek a jövőben is” – szögezte le.

Donáth Anna, a Momentum elnöke reagált Novák Katalin szavaira. Szerinte

Vannak megosztó kegyelmi döntések. Ilyen volt a szittya terroristák szabadonengedése, amit a jobboldal tetemes része támogatott, míg a liberális világ elutasított. De a pedofilt segítő, gyerekeket, az áldozatokat megfélemlítő Fidesz-közeli pedagógus elengedése nem ilyen. Nincs jóérzésű ember, nincs olyan politikai oldal, nincs olyan érv vagy szempont, ami helyeselné, hogy egy ilyen gazember, aki tevőlegesen segíti egy pedofil erőszaktevéseit, szabad legyen és újra gyerekekkel dolgozhasson. Ilyen embereket csak a magyar kormányban találunk. Biztos vagyok abban, hogy ezt a gyakorlatot a Fidesz legfanatikusabb szavazói is elutasítják. Vagyis elutasítanák, ha egyáltalán értesülnének róla.

Donáth Anna szerint Novák Katalinnak le kell mondania.

A Jobbik szerint “Novák Katalin köztársasági elnökként megbukott. Ha politikusként nem is, családanyaként mindenképp meg kell szólalnia a lelkiismeretének. Haladéktalanul vonja vissza a kegyelmet, és mondjon le!” Hozzátették: “Ha azonban Novák Katalin és Varga Judit cselekedete sem von maga után következményeket, az azt bizonyítja, hogy a kormánypártok értékrendje maximum az aberráltsággal összeegyeztethető, a kereszténységgel, a családok, a gyermekek védelmével és a normalitással semmiképpen!”

Duró Dóra, a Mi Hazánk politikusa azt mondta: “Novák Katalin megszólalt a pedofília eltitkolásában segédkező szörnyeteg kegyelmével kapcsolatban, és ahelyett, hogy érzékelte volna tettének erkölcsi és társadalmi jelentőségét, még magát igyekezett beállítani áldozatként, aki ellen politikai lejáratás zajlik.” Hozzátette: “nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy bocsánatkérés, a döntés megváltoztatása vagy legalább érvek helyett ellentámadásba, terelésbe és mellébeszélésbe kezdett az első számú közjogi méltóság, amellyel tovább mélyíti az erkölcsi szakadékot, amibe került. Minden hangzatos, családbarát vagy keresztény szólam értelmét vesztette azáltal, hogy az érdemi cselekvése ellentmond azoknak.”

Kapcsolódó
Herczog Mária: Novák Katalin kegyelme rendszerbántalmazás
A szociológus szerint az államfő esetében súlyosbító tény, hogy korábban államtitkárként, miniszterként felelős volt a gyermekek védelméért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik