Belföld

Herczog Mária: Novák Katalin kegyelme rendszerbántalmazás

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A szociológus szerint az államfő esetében súlyosbító tény, hogy korábban államtitkárként, miniszterként felelős volt a gyermekek védelméért.

A Szeretlek Magyarország hírportálnak adott interjúban Herczog Mária azt mondja, Novák Katalin sokak által bírált döntése mellett számára a Magyar Nemzet írása is felvetett érdekes kérdéseket. Szerinte amikor azt írták, hogy egyesek szerint koncepciós eljárás folyt, megkérdőjelezték a Kúria döntését, az igazságszolgáltatás működését. A szociológus kormányzati üzenetnek tekinti, hogy a lap arra hivatkozott, milyen nagyszerű pedagógus, síedző volt a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, mintha ettől elfogadható lenne a tette. (A keddi nyomtatott Magyar Nemzetben egyetlen sor sem jelent meg az ügyről.)

A gyermekvédelem egyik legismertebb kutatója szerint

nagyon sok év alatt sikerült elérni, hogy a magyar büntetőjog azokban az esetekben, amikor a gyerekek elleni erőszak bármilyen formája fordul elő, eltiltsa az érintettet a büntetés letöltését követően is a gyerekek közelében tartózkodástól, illetve a velük való munkától.

Ebben az esetben ugyanakkor az elnök mentesítette ez alól férfit, ami ugyancsak nagyon súlyos kérdéseket vet föl. Herczog Mária szerint ez azt jelenti, hogy az elnöki kegyelem tulajdonképpen

megkérdőjelezi az ítélet hitelességét, illetve a történteket, és nem tekinti gyermekvédelmi szempontból veszélyesnek őt, a bizonyítékok és az ítélet ellenére sem.

A szociológus szerint a bántalmazás minden formáját tiltja a törvény és számtalan szakmai szabály a családban és az intézményekben is. A bicskei gyermekotthonban az érintett gyerekek súlyos szexuális visszaélések áldozatai voltak, miután pedig nyilvánvalóvá vált, hogy ez megtörtént, csalásra, hazugságra akarták rávenni őket.

Ez kimeríti az érzelmi és intézményes bántalmazás fogalmát is. Ennek a kártételnek a szakmai, érzelmi súlyát nehéz túlértékelni. (…) Bicskén sokan tudtak arról, hogy mi történt, volt, aki emiatt hagyta ott a munkát, mert nem tudott fellépni a visszaélések ellen, noha megpróbálták évekkel korábban, de a gyerekek vallomásait akkor is visszavonatták.

Herczog Mária rendszerbántalmazásnak nevezi, hogy a kegyelmi kérvény intézmények során ment át, mire az államfőig jutott, Novák Katalin

esetében súlyosbító tény, ha lehet fokozni, hogy ő államtitkárként, miniszterként felelős volt a gyermekek védelméért, és nagyon büszke arra, hogy e téren milyen jelentős tevékenységet fejtett ki.

A szociológus szerint nagy szükség lenne társadalmi vitára, arra, hogy a döntéshozók, politikusok szóba álljanak a különböző szakmák képviselőivel, szakmai szervezetekkel, hogy a gyerekek tényleges védelme megvalósítható legyen.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) hétfőn megdöbbentőnek nevezte, hogy elnöki kegyelmet kapott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese. aki tudott arról, hogy főnöke a gondjaikra bízott gyerekeket több éven keresztül szexuálisan bántalmazta, kényszerítette vágyai kielégítésére, de nem jelentette a bűncselekményt, hanem hamis vallomást írt az egyik érintett gyermek nevében. Az SZMME szintén különösen felháborítónak tartotta, hogy a kegyelemmel a foglalkozástól való eltiltás is hatályát veszítette.

Kapcsolódó
Méltatlansági eljárás, tüntetés – egyre szélesebb a felháborodás Novák Katalin kegyelmi döntése miatt
A kormánypárt szavazói és a bizonytalanok körében is sokan lehetnek, akik nem fogadják el a döntést, ami miatt felháborodtak a szociális munkások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik