Belföld

Az ügyészség nem hagyta lezárni a nemzeti fórumos városvezető körüli nyomozást

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Megalapozatlan, egyben törvénysértő volt, ahogy a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság megszüntette a kiskunfélegyházi ipari park egyik ingatlanával kapcsolatban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozását – állapította meg a Kecskeméti Járási Ügyészség. A rendőrség anélkül mondta ki, hogy nem történt bűncselekmény a korábban eladott 6500 négyzetméteres önkormányzati terület két és félszeres áron való visszavásárlásával, hogy felderítette volna az ügy minden érdemi részletét, az ügyészség ezért hatályon kívül helyzete az eljárást megszüntető határozatot, és elrendelte a nyomozás folytatását.

A Csányi József nemzeti fórumos polgármester (kiemelt képünkön) által vezetett önkormányzat ügyletét a képviselő-testület egyik ellenzéki tagja jelentette fel. Kis-Szeniczey Kálmán – aki 2022-ben összellenzéki jelöltként az országgyűlési választáson is indult, de alulmaradt a Nemzeti Fórumot vezető Lezsák Sándorral szemben – azt állította, hogy a polgármester egyik barátja kaszálhat nagyot az ipari parki terület megforgatásán, különösen mert még a kötbérfizetési kötelezettségét is elengedték neki.

Az Erki László által alapított Er-Fanteam Kft. 2017-ben vásárolta meg a régi laktanya helyén létre hozott ipari park egyik telkét húsipari vállalkozásának fejlesztése céljából. Az önkormányzat akkor 3200 forintos négyzetméteráron 20,7 millió forintos vételárat kért a területért. Az egyszemélyes kft.-nek az Opten cégadatbázisa szerint a vásárlás előtt és után is minden évben nulla forint volt a bevétele, Erki pedig a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. temetkezési részlegvezetőjeként valójában önkormányzati alkalmazott.

Rosta Tibor / MTI Csányi József polgármester, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Kiskunfélegyházán 2019. június 14-én.

Az ügyészségi határozatban idézett feljelentés szerint az Er-Fanteam a szerződésben kötbérfizetési kötelezettség terhe mellett vállalta, hogy a területen beruházásokat valósít meg. A vállalások nem teljesültek, ezt az önkormányzatnak szankcionálnia kellett volna, a Csányi vezette testület viszont 2019-ben lemondott a kötbérről. A feljelentő szerint ezzel a döntéssel 20 milliós nagyságrendű bevételtől fosztották meg a várost.

A kiskunfélegyházi képviselő-testület tavaly áprilisban újra elővette az ügyet, és annak ellenére, hogy megállapította, hogy „az önkormányzat által kitűzött gazdaságfejlesztési cél a fenti ingatlan tekintetében nem tud megvalósulni”, arról döntött, hogy az ingatlant 54 millió forintért visszavásárolják a cégtől, ami mintegy 8340 forintos négyzetméterárat jelent.

A döntéssel a polgármester barátja az inflációt és a banki betéti kamatrátát messze meghaladó, 150 százalékos profitot realizálhat, ami nemcsak érthetetlen, indokolatlan és etikátlan, de szerintem a Btk.-ba is ütközik

– mondta a 24.hu-nak Kis-Szeniczey, a Veled a Városunkért Egyesület képviselője.

A rendőrség kérdésünkre megerősítette, hogy a terület-visszavásárlási büntetőügy folyamatban van, a nyomozást a megyei kapitányság gazdaságvédelmi osztálya végzi. További információt a nyomozás érdekeire tekintettel nem közöltek.

Csányi József személyes ügyeivel kapcsolatban még ennél is szófukarabb volt a hatóság. A polgármester a karácsonyt megelőző vasárnapon a város egyik szórakozóhelyén botrányt okozott. Ittasan belekötött több emberbe, de agresszív fellépése mellett állítólag magánéleti gondjai miatt öngyilkossággal is fenyegetőzött, amit a Blikk megkeresésére ő sem cáfolt. A balhé miatt akkor a rendőrök és a mentők is kivonultak a helyszínre.

A rendőrség lapunknak azt írta, hogy Csányi személyiségi jogainak védelmére hivatkozva nem nyilatkozik az ügyben, ugyanis a közéleti szereplő magán- vagy családi életével kapcsolatos tevékenység, illetve adat nem minősül közügynek.

Csányi József 2014-ben a korábbi fideszes polgármestert váltva szerezte meg a városvezetői posztot. Elődje, Kapus Krisztián körül olyan súlyos konfliktusok alakultak ki Kiskunfélegyházán, hogy a helyiek leváltották a kormánypártot a Lezsák Sándor-féle Nemzeti Fórumra. A Fidesz a 2019-es önkormányzati választáson nem is próbálkozott lecserélni a lezsákista csapatot, a helyi ellenzék, a Veled a Városunkért Egyesület pedig csak kompenzációs listán tudott négy helyet megszerezni az önkormányzatban.

Csányi éppen csütörtökön jelentette be, hogy harmadszor is jelölteti magát polgármesternek. (Cikkünk első változatában azt írtuk, hogy erről még nem döntött.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik