Belföld

Ennyi ösztöndíj jár neked, ha a Szegedi Tudományegyetemet választod!

Szegedi Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem
A Szegedi Tudományegyetem a lehető legtöbb módon támogatja nemcsak a hallgatókat, hanem az egyetemre felvételiző középiskolásokat is. Utóbbiak például minimum 50 ezer, maximum 150 ezer forint értékben kaphatnak támogatást, ami egy frissen egyetemre került gólyának hatalmas anyagi segítség, megkönnyítve akár egy albérlet kifizetését is.

Évente több száz fiatalnak segít a Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémiája abban, hogy minél eredményesebbek legyenek az egyetemi éveik során. Az egység azonban nemcsak a hallgatókat támogatja, hanem az érettségi előtt álló középiskolásokat is. Például azzal az  ösztöndíjrendszerrel, amely a klasszikus ösztöndíjak mellett plusz pénzügyi támogatást is kínál a leendő hallgatóknak, ráadásul intézményi pluszpontok is gyűjthetők az akadémia előkészítőin és programjain, már a középiskolai évek alatt is.

Középiskolásoknak szóló ösztöndíj a Szegedi Tudományegyetemtől

START-ösztöndíj azoknak a középiskolásoknak, vagy mesterszakra jelentkező hallgatóknak szól, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek, jelen esetben a 2024/2025-ös tanévre. Az űrlap kitöltését már januárban elkezdhetik az érdeklődők, de a beadást csak azután lehet véglegesíteni, miután a jelentkező kézhez kapta az érettségi és felvételi eredményét. Legutóbb 840 tehetséges, kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező gólyának adták át a START-ösztöndíjat, minimum 50 ezer, maximum 150 ezer forint értékben. Az összeg szabadon felhasználható, akár az albérletbe szükséges saját eszközök, háztartartási kellékek, bútorok megvételére, költözésre, de új laptop vásárlására és tankönyvekre is költhető – megkönnyítve az új életszakasz kezdetét.

Pedagógusi pályára is biztat az SZTE újonnan alapított Zirzen Janka ösztöndíjával, melyre szintén már végzős középiskolásként is jelentkezhetnek a fiatalok. Az ösztöndíjasok havi 100 ezer forintos támogatást kapnak 5 hónapon keresztül, tehát félévente félmillió forinttal gazdagodhatnak a sikeresen pályázók. A Zirzen Janka ösztöndíjra felmenő rendszerben később, hallgatóként is pályázhatnak a jövő pedagógusai.

A Junior Akadémia fontos feladata, hogy az SZTE nyisson a középiskolások felé, támogassa őket a továbbtanulási terveikben. Ezt a célt szolgálják többek között a 100 órás emelt szintű érettségire és nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok, melyek online is indulnak, és tantárgyanként 15 intézményi pluszpontot lehet szerezni sikeres teljesítésük esetén.  Ráadásul azok a diákok, akik később felvételt nyernek az SZTE-re, ösztöndíj formájában visszakapják a tanfolyam díját, amelyre egyébként részletfizetés vagy tandíjkedvezmény is megpályázható.

További intézményi pluszpontok szerezhetők az akadémia egyéb programjain: például az SZTE Junior Sakkviadalon, a Nobel-versenyen vagy a Prezilimpia Junior elnevezésű prezentációs technikák versenyen.

Nemcsak tudást és pontokat, hanem élményeket is gyűjthetnek a középiskolások a Szegedi Tudományegyetemen, az SZTE Junior Akadémia által szervezett osztálykirándulásokon. Az érdeklődő osztályok a csokoládékészítésen keresztül a laborpatkányokról szóló bemutatókon át az egyetemi tévé stúdiójának megtekintéséig bármely kar bármely szakjának programjából válogathatnak. Programkínálat és jelentkezés: itt.

A középiskolásokkal való szorosabb kapcsolattartás érdekében jött létre az SZTE Középiskolai Partneri Program, amelyet szintén az SZTE Junior Akadémia koordinál. A folyamatosan bővülő hálózatba jelenleg 31 középiskola tartozik, a program célja az, hogy még hatékonyabb segítséget kaphassanak a diákok a továbbtanulási terveik elérésében.

Ha már bent vagy

„Az akadémia az elődintézményével együtt hosszú évek alatt dolgozott ki egy bevált és népszerű ösztöndíjrendszert” – mondta Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia elnöke. Az egyik legfontosabb elem a Talent ösztöndíj és kiválósági lista, ahol az SZTE bármely karáról pályázó hallgatókat értékelik és évente több száz ösztöndíjat adnak át, teljesítményalapú, objektív szempontok alapján. Ezek között van arany, ezüst, és bronz fokozatú elismerés is, illetve díjazzák az év tehetségét, az év művészét és az év sportolóját is. Emellett számos vállalati ösztöndíjra is pályázhatnak a hallgatók, de a fentebb említett Zirzen Janka ösztöndíj is elérhető a már egyetemre bejutott leendő pedagógusok számára.

Szegedi Tudományegyetem

Emellett nagy sikernek örvend a Tanítsunk Magyarországért program is az SZTE hallgatói körében: az egyetemisták a szakmai felkészülést követően vidéki kistelepülésen élő általános iskolásokat mentorálnak egy vagy több féléven keresztül, melyért ösztöndíjat és kedvezményes utazási lehetőséget kapnak. A hallgatók a továbbtanulásban és az élményszerzésben segítik a gyerekeket, az együttműködésből pedig mindenki profitál. Nem csoda, hogy az országos programban a Szegedi Tudományegyetem vesz részt az egyik legnagyobb hallgatói létszámmal.

Badó Attila elmondása szerint az SZTE Junior Akadémia Magyarországon egyedülálló programot kínál és nagyon nagy az érdeklődés. Egyszerre ezres nagyságrendben foglalkoznak  diákokkal, az általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetem befejezéséig. A jövővel kapcsolatban a cél mindig az, hogy növeljék az ösztöndíjak számát, és a professzor szerint biztató, hogy egyre több cég ismeri fel az ilyen célú támogatások hasznosságát, és áll a tehetséggondozás mellé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik