Belföld

Lázár gyarapította a földjeit, a honvédelmi miniszternek viszont eltűnt 1 milliárdja

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Varga Judit vagyonán nyomott hagyott a válása, Csák János megduplázta az övét, Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig jelentős befektetési portfolióval rendelkezik. Lázár János földekkel, Toroczkai László egy kivett úttal gyarapodott, de van olyan képviselő, aki az állampolgárságáról, más pedig a neki küldött adományokról is írt az idei vagyonnyilatkozatában.

Lázár Jánosnak miniszteri munkája mellett is sikerült négy új szántóterülettel bővítenie az eddig is tetemes ingatlanportfolióját. A miniszternek a budapesti és hódmezővásárhelyi lakásával együtt összesen 43 ingatlana van. A nagyjából 24 hektárt kitevő négy új szerzemény Hódmezővásárhely környékén található. A vadászatoknál hasznos Land Rover Defender és a vagány Mini Cooper Cabrio mellé tavaly lízingelni kezdett egy Audi A6 Allroadot is. A vásárlások ellenére készpénzállománya és bankbetétje némileg nőtt tavalyhoz képest, jelenleg 34 millió forint. A tartozásai azonban ennél nagyobb összeget tesznek ki: 12 millió a személyi kölcsöne, a 24 millió a beruházási hitele és van 20 milliós lízingtartozása is, emellett a magánszemélyekkel szemben fennálló tartozása is megmaradt, jelenleg 40 millió forint.

Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnök megtakarításai jelentősen apadtak, és Rogán Antal is kevesebbet keres a találmányával.

Két ingatlannal gyarapodott tavaly Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, a kormányzati szereplése kezdetén még igen impozáns bankbetétje viszont szinte teljesen eltűnt. A tárcavezető a mostani bevallása szerint a korábban meglévő hét ingatlan mellé vásárolt egy 717 négyzetméteres XII. kerületi udvarral rendelkező „kivett lakóházat” és egy 14 ezer négyzetméteres káptalantóti majort, ahol maga az épület is 400 négyzetmérer. A hitelintézeti bankkövetelése a legfrissebb bevallás szerint mindössze 32 millió, ami eltörpül ahhoz képest, hogy 2022-ben még 1 milliárd volt a számláján. A miniszternek van 50 milliója HOLD PB alapban, van egy 55 milliós banki tartozása is.

Varga Jennifer / 24.hu

Némileg csökkent az az összeg, amelyet Lantos Csaba energiaügyi miniszter magyar állampapírokba fektetve tart, ugyanis a tavalyi 920 millió forint helyett már „csak” 867 millió forint szerepel ebben a tételben.

Találunk egy 50 millió forintos hitelintézeti számlakövetelést is, 904 millió forintra gyarapodott a Lantos Zrt.-vel szemben fennálló kölcsönkövetelése, az ugyanitt fennálló vételár-követelése viszont 280 millió forintra csökkent, míg a korábban bevallott nagyjából 100 millió forint értékű biztosítási és nyugdíjpénztári követeléscsomagja változatlan maradt. Lantos közel tucatnyi olyan megbízatással rendelkezik, amelyből a miniszteri fizetésén felül jövedelme származik, például tagja a 4iG Nyrt. tanácsadói testületének, a Richter Nyrt. Igazgatóságának, és benne ül a szegedi egyetem kuratóriumában is.

Novák Katalin köztársasági elnök nem vett új ingatlant, nem rendelkezik nagy értékű ingósággal és értékpapírban elhelyezett megtakarítása vagy egyéb befektetése sincs. Van viszont 31 millió forintos banki számlakövetelése, ez 10 millió forinttal kevesebb mint tavaly, vagyis kevesebbet sikerült félretennie. Az elnöki fizetés mellett ingatlan-bérbeadásból van havi 200 ezer és 500 ezer forint közötti bevétele.

A nemzetgazdasági miniszter értékpapírba fektetette a megtakarításait. Nagy Márton bevallása szerint összesen 100 milliója van állampapírban és Generali biztosításokban. A készpénzes tartaléka és a bankbetétei 9 millió körüli összeget tesznek ki. A miniszter 1/1-es birtokosa egy II. kerületi lakóháznak, de további három budai lakóingatlanban résztulajdona is van.

A korábban visszafizetett hitelei mellé nem vett fel újabbakat Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a vagyonnyilatkozatába beírt egy 20 millió forintos, Bónusz Magyar Állampapírban elhelyezett befektetést és 11,8 millió forintos hitelintézeti számlakövetelést.

Szijjártó Péter továbbra is 30 millióval tartozik a szüleinek. A miniszter annak ellenére, hogy az utóbbi években komolyabb összegeket vallott be megtakarításként, nominálértéken őrzi az évekkel korábban kapott szülői kölcsönt. Pénzvagyona ugyan kevesebb mint tavaly, de így is 16 millió, és befektetési jegyben is rendelkezik 46 millióval.

Varga Jennifer / 24.hu

Pintér Sándor belügyminiszternek még mindig megvan az 1995-ben örökléssel a birtokába került Wartburgja, ezen felül többféle megtakarítással is rendelkezik a forintszámlától az állampapírokon át a kötvényekig, azonban már évek óta nem fizették vissza neki a fél milliárd forintos, családi, baráti kölcsönét. Miniszteri fizetésén kívül más bevétele nincs.

Varga Mihály 28,4 millió forintot takarított meg állampapírban, befektetési jegyben pedig 11,6 millió forintja van, de feltüntetett egy 7 millió forintos banki számlakövetelést is. Tartozik azonban magánszemélyeknek, 62,4 millió forinttal, ami mintegy 5 millió forinttal több, mint tavaly.

Tuzson Bence vagyonnyilatkozatában három ingatlant tüntetett fel, ebből kettő hétvégi ház, Mátraszentimrén, illetve Tihanyban. Az igazságügyi miniszternek nagy értékű ingósága, például autója nincs, van viszont 64,5 millió forint értékpapírban elhelyezett megtakarítása, 16 millió forint hitelintézeti számlakövetelése és 51 millió forint más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése. A banknak kicsivel több mint 5 millió forinttal tartozik. A dokumentumban jelezte azt is, hogy gyermekei önálló vagyonnal nem rendelkeznek.

Varga Jennifer / 24.hu

Egy év alatt valahogy megduplázta a megtakarításait a Csák János. A kormány kulturális és innovációs felelőse, aki tavaly eladhatta Toyota Yarisát, de megtartotta Triumph és Yamaha motorkerékpárját, minden pénzét értékpapírokba fektette. Csáknak összesen 338 milliója van állampapírokban, befektetési jegyekben, lakástakarékban és látra szóló betétben. Ez azért érdekes, mert a 2022-es évről szóló bevallása szerint még csak 161 milliója volt értékpapírokban és további 18 milliója takarékban.

Nőtt a fizetése, de felére csökkent a pénzbeli megtakarítása a Nemzeti Bank elnökének. Matolcsy György tavalyi vagyonnyilatkozatából azt lehetett kiolvasni, hogy hirtelen keletkezett egy 240-250 milliós vagyona, amelyet államkötvényben, bankszámlán és készpénzben tartott. A 2023-as bevallás szerint ez a pénzvagyon lefeleződött: 25 milliója van Prémium Állampapírban, 30 milliója takarékbetétben és 65 milliója bankszámlán. Matolcsy egyedüli jövedelemforrásként az MNB-elnökségért járó fizetését jelölte meg, ami tavaly februárig havi bruttó 5,2 millió forint volt, ám felemelték 6,2-re.

A 2023 nyarán a miniszteri posztot az európai parlamenti listavezetői posztra cserélő Varga Judit a Közép-Európai Akadémián végzett tudományos-kutatási és oktatói tevékenységéért kapott havi bruttó 1 és 5 millió forint nagyságú jövedelmet a bruttó 2,6 millió forintos képviselői jövedelme mellé, ennek ellenére a vagyonnyilatkozata szerint továbbra sem tudott félretenni egy fillért sem. Van viszont 60 millió forintos jelzáloghitele, illetve 2023 áprilisában a családjától 5 millió forintot kért kölcsön, amely 2033. május 31-én fog lejárni.

Varga vagyonában a legjelentősebb változás, hogy a válása miatt a korábban felerészben tulajdonolt balatonhenyei ház és egy ottani telek teljes egészében a tulajdonába került, és feltehetően ez lehet az oka annak is, hogy két fővárosi lakás és egy garázs, valamint egy Volvo személygépkocsi és egy Yamaha pianínó viszont már nem szerepel a nyilatkozatban.

Majd százmillióval növelte állampapírban tartott vagyonát a fideszes Seszták Miklós. Az egykori miniszternél 492-ről tavaly 590 millióra ugrott ez a megtakarítási forma, de más papírokban is van több mint 50 milliója, és emellett van még 60 milliója készpénzben és bankban. A kisvárdai politikus a képviselői fizetése mellé kormánybiztosként is kap állami javadalmazást, de a bevallása szerint a Seszták és Társa Ügyvédi Iroda mindezt még havi 7 millióval ki is egészíti.

Mohos Márton / 24.hu

Az Altus Portfólió Kft. tulajdonosaként havi néhány százezer plusz jövedelmet kap Gyurcsány Ferenc a képviselői juttatás mellé, ezen felül a más szerződés alapján fennálló pénzkövetelések között szerepel egy 433 millió forintos lakásvásárlási előleg, illetve két adott kölcsön, egy 10 milliós és egy 199 millió forintos – ez nagyjából megegyezik a tavalyi összegekkel. A Demokratikus Koalíció politikusa feltüntetett egy 58 millió forintos banki hiteltartozást is.

Csak magyar állampolgárságom van

írta az egyéb közlendőkhöz a vagyonnyilatkozatában Novák Előd. A Mi Hazánk politikusa, aki nemrégiben sikertelenül kampányolt azért a választójogi módosításért, hogy legyen kötelező a képviselőknek nyilvánosságra hozni, hogy milyen állampolgársággal rendelkeznek. Novák azt is bejelentette a vagyonnyilatkozatban, hogy a 2024. évi képviselői jövedelmét felajánlotta közhasznú missziókra, „főként egy egy anyaotthon létrehozására, de a gyermekvállalás egyéni és nemzetgazdasági fontosságát hangsúlyozó kampányra is, mivel a kormány sajnos állami pénzből társadalmi célú hirdetések helyett csak kormánypropagandát folytat óriásplakátokon napi politikai harcok mentén”. Felesége – és egyben képviselőtársa – Dúró Dóra szintén nyilatkozott arról, hogy csak magyar állampolgársága van.

A Mi Hazánk frakció vezetője Toroczkai László szintén belefoglalta a vagyonnyilatkozatba a politikai állásfoglalását. 2023-ban 170 ezer forintért vásárolt 521 négyzetméternyi kivett utat, amely a tanyájához bevezető rövid út, és indoklása szerint azért vette meg, mert elege lett „az azon keresztül vonuló illegális migránsokból, embercsempészekből és egyéb bűnözőkből”. Toroczkai nem nyilatkozott arról, hogy magyar állampolgár-e.

„Bizalmi vagyonkezelési szerződés szerinti vagyonrendelő és kedvezményezett” jogcímen havi 11 millió forintos jövedelmet tüntetett fel az LMP-s Ungár Péter, akinek ugyanúgy 12 milliója van forintban és 9 milliója devizában, mint tavaly, de rendelkezik 99 millió forintnyi más szerződés alapján fennálló pénzköveteléssel is.

Hadházy Ákos külön feltüntette, hogy 2023-ban magyar magánszemélyektől a politikai munkája támogatására és a kordonbontások miatt rá „jogtalanul kiszabott büntetések kifizetésére” 1,5 millió forint magánkisadományt kapott. A független képviselő 15 millió forintos banki hitellel rendelkezik, magánszemélyekkel szembeni tartozása pedig 3,9 millió forint.

Mérsékelt vagyongyarapodásról számolt be a fideszes Lezsák Sándor, ugyanis vásárolt egy Volkswagen Polót, a Nép Pártján Mozgalmat vezető Jakab Péter viszont teljesen üres vagyonnyilatkozatot adott le.

Volt lakás, nincs lakás

A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban fontos változásra hívta fel a figyelmet a minap a K-Monitor, amely a mostani nyilvánosságra hozatalt megelőzően összevetette az országgyűlési képviselők 2022 májusi, illetve novemberi vagyoni állapotát mutató vagyonnyilatkozatokat. Ebben az időszakban változott ugyanis a vagyonnyilatkozatok tartalma, és született meg az a kisbetűs rész a vagyonnyilatkozatokban, amely szerint „Nem kell feltüntetni azt az ingatlant, amelyet a nyilatkozatot adó, illetve családtagja életvitelszerűen vagy tartós jelleggel lakhatás céljából használ”. Ennek következtében a K-Monitor munkatársai a 199 képviselő vagyonnyilatkozatát átfésülve azt látták, hogy a képviselők nagyjából harmadánál tűnt el a frissebb vagyonnyilatkozatból elsődlegesnek tűnő lakóingatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik