Belföld

Mészáros Lőrinc egykori jobbkeze került be a szegedi egyetem kuratóriumába

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Milliárdos üzletember váltja a milliárdos minisztert a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumában: a korábban lemondott Lantos Csaba energiaügyi miniszter helyére ugyanis Jászai Gellértet választotta az alapítvány kuratóriuma – tájékoztatta a 4iG Nyrt. az index.hu-t.

„Jászai Gellért a magyar informatikai és telekommunikációs ágazat meghatározó szereplője, aki szerteágazó üzleti tapasztalatának köszönhetően egyedülálló értéket és szemléletmódot hozhat a kuratórium munkájába” – indokolta Jászai beválasztását Szabó Gábor kuratóriumi elnök.

Jászai Gellért korábban Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos jobbkezeként volt ismert, mára ő lett a magyar telekommunikációs ipar egyik legnagyobb szereplője a 4iG Nyrt. révén, amely tavaly a Vodafone-t is felvásárolta.

Jászai Gellért nem veszi fel a tiszteletdíját a kuratóriumi tagságáért. „A 4iG elnöke a kuratóriumi tevékenységéért járó tiszteletdíját a Szegedi Tudományegyetem közfeladatainak támogatására, elsősorban tehetséggondozásra fordítja, ezzel is hozzájárulva a jövő tudományos tehetségeinek képzéséhez” – írta közleményében a cég.

Elődje, Lantos Csaba havonta 1 és 5 millió forint közötti fizetést kapott az alapítványi feladatának ellátásáért a vagyonnyilatkozata szerint. Egyébként Jászai és Lantos a 4iG-ből jól ismerheti egymást: Jászai a cég fő tulajdonosa, Lantos pedig a társaság tanácsadó testületének tagja, amiért szintén milliós fizetés jár neki.

Mint ismert, Lantosnak a többi miniszterrel és államtitkárral együtt azért kellett lemondania az egyetemi alapítványokban betöltött vezető tisztségükről, mert ez az összeférhetetlenség volt az egyik akadálya az Európai Unióval történő megegyezésnek, ami miatt az érintett egyetemek nem férhetnek hozzá az uniós támogatásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik