Belföld

Van olyan miniszter, akinek nincs pénztartaléka, Gyurcsánynak majd félmilliárdja van értékpapírban

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Nem a bankbetétek éve volt a tavalyi a propaganda és a honvédelmi miniszter számára, egyiküknek durván, a másiknak némileg csökkent a vagyona, és egyáltalán nincs megtakarítása Varga Judit igazságügyi miniszternek. Orbán Viktor viszont tudott spórolni, 14 milliós megtakarítást vallott be, Gyurcsány Ferencnek egy 640 milliós követelése is van. Milliárdos vagyonnal és egy Suzuki Swifttel lépett be a kormányba az új energiaügyi miniszter.

Novák Katalin ingatlanvagyona nem nőtt az elmúlt egy évben, a köztársasági elnök továbbra is felerészben birtokosa egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres családi háznak és egy 90 négyzetméteres társasháznak. A XI. kerületben van egy kisebb lakása is, Szegeden pedig további három, ezek 67, 166, illetve 174 négyzetméteresek. Novák banki számlakövetelése gyarapodott tavaly óta, 29 millió forintról 41 millióra, azaz átlagban havi egymilliót sikerült félretennie. A köztársasági elnökség mellett ingatlan-bérbeadásból van kisebb rendszeres jövedelme.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Orbán Viktor hosszú évek után félre tudott tenni pénzt, Rogán Antal pedig havi 24 milliót keresett találmányával.

A külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter jelentősen növelte megtakarításait, de a szüleivel szemben fennálló tartozását továbbra sem egyenlítette ki. Pénzvagyona tavaly a 10 millió forintot sem érte el, idén viszont arról számolt be, hogy közel 3 milliója van értékpapírban és 27 milliója a bankban. A szülei évekkel korábban 30 milliót adtak neki kölcsön.

Lázár János a budapesti és hódmezővásárhelyi lakása mellett immár 37 egyéb ingatlannal rendelkezik. Ezek nagy részét Hódmezővásárhely környékén található szántó, erdő és legelő területek teszik ki, de van egy közel kéthektáros szőlője Mádon is. Tavaly a szántóföldvagyonát bővítette két új, összesen 9 hektáros terület megvásárlásával, és Mádon is terjeszkedett, megvett egy kisebb, 3200 négyzetméteres legelővel kiegészített szőlőt. A miniszter a brit autókra esküszik, két, vadászatoknál hasznos Land Rover Defender mellett egy Mini Cooper Cabriója is van. Készpénzállománya és bankbetétje megduplázódott tavalyhoz képest, jelenleg 28 millió forint. Megmaradt a 18 millió forint személyi kölcsöne, a 38,9 millió forint beruházási hitele és van 7,7 milliós lízingtartozása is, emellett a magánszemélyekkel szemben fennálló tartozása is nőtt 5 millióval, ez így jelenleg 55 millió forint. Rendszeres fizetést a miniszteri és a parlamenti képviselői javadalmazás mellett Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítványtól és a Jövő Nemzedék Földje Alapítványtól kap a kuratóriumi tagi és elnöki posztokért. Tavaly ezekért havi bruttó 1 milliós illetve bruttó 950 ezer forintos különjövedelemről számolt be, a legfrissebb bevallásban azonban az összegek már nincsenek pontosan meghatározva, ahogy a földbérleti díjból származó bevételi sem.

Fél év alatt némileg apadt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bankbetétje. A kormány új tagjaként a nyáron adott le először bevallást, amelyben akkor igazán impozáns pénzügyi háttérről, 1 milliárd forintos számlakövetelésről számolt be. Nem sokkal később azt is megírtuk, hogy 1 milliárd 625 millió forintot vett fel a London Capital Zrt. – a fővárosi kaszinókat 40 százalékban birtokló cég – részvényeseként a cég 2021-es eredménye után. A miniszter az év elején aztán kiszállt a kaszinóbizniszből.

A mostani bevallás szerint nyolc ingatlana nem gyarapodott, forintban lévő megtakarítása 773 millióra csökkent, és a 86 milliós devizatartaléka is egymillió alá esett. Mindezek mellett van 100 millió forintnyi „más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése”, 50 milliója HOLD PB alapban, és 58 milliós banki tartozása. A Lexusa már nincs meg. A tárcavezető négy cégben érdekelt. A legértékesebb közülük a London Capital Kft., amelyből részvényesként havi 5 millió forint feletti bruttó összeget tehet zsebre a bevallás szerint.

Varga Juditnak továbbra sem sikerült tartalékokat felhalmozni. Az igazságügyi miniszter vagyonnyilatkozata szerint semmilyen megtakarítása sincs.

Vagyontárgyai között egy 1993-as mesterhegedűt, egy 2017-ben vásárolt Yamaha pianínót, valamint egy 2018-ban vásárolt Volvót sorol fel a budai, illetve balatonhenyei ingatlanjai mellett. A két ingatlan és az autó azonban csak felerészben az övé.

Gulyás Gergely megszabadult banki adósságától, eltűnt a korábban rendszeresen feltüntetett 120 ezer svájci frankos hiteltartozása, és majdnem megduplázta nem túl jelentős megtakarításait. A Miniszterelnökség vezetőjének továbbra is két ingatlana van, tavalyhoz képest hitelintézeti számlakövetelése 7,6 millió forintról 13,4-re emelkedett.

Milliárdos vagyonnal és egy Suzuki Swifttel lépett be a kormányba az új energiaügyi miniszter. A decemberben kinevezett Lantos Csabának egy XIII. kerületi lakás 52/100 arányú tulajdonrésze mellett Tokajban van 910 négyzetméteres zártkertje, ám közben hatalmas pénzeket forgatott befektetési alapokba és értékpapírokba.

Lantosnak több mint 920 millió forintja van magyar állampapírokban, 120 ezer eurója OTP alapokban, amelyek mellett szinte eltörpül a 110 milliós banki forint- és devizabetétje. Van még azonban 729 milliós kölcsönkövetelése is a Lantos Zrt.-vel szemben, és ugyanott 315 milliós vételárkövetelése, amelyeket egy nagyjából 100 milliós biztosítási és nyugdíjpénztári követeléscsomag egészít ki.

Matolcsy György balatonakarattyai háza és telke mellé örökléssel szerzett egy 28 négyzetméteres csopaki üdülőegységet is – derül ki a jegybankelnök friss vagyonnyilatkozatából. Vagyona is gyarapodott 118 millió forintnyi államkötvénnyel és 100 millió forint takarékbetéttel. Mellé még feltüntetett 19 millió forint számlakövetelést.

Vitályos Eszternek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettesének továbbra sincs a nevén ingatlan és még mindig csak egy 2006-os Suzuki Wagon R+-t tulajdonol a friss vagyonbevallása szerint. Esetében annyi változás történt a tavalyi évhez képest, hogy megtakarítása 4,8 millióról 5,5 millióra nőtt, 5,1 milliós hiteltartozását pedig visszafizette.

Hasonló helyzetben van Jakab Péter, akinek gyakorlatilag teljesen üres maradt a vagyonnyilatkozata. Tavalyi bevallásában még a nevén volt egy 106 négyzetméteres miskolci ingatlan, a friss nyilatkozatában viszont már semmilyen ingatlant nem tulajdonol. Vagyonbevallása szerint Jakabnak nincsen autója, nincsen megtakarítása és nincsen hitele sem.

Gyurcsány Ferencnek a vagyonnyilatkozat szerint a „más szerződés alapján fennálló követelése” meghaladja a 640 millió forintot, értékpapírban pedig 461 milliója van. Van viszont két komolyabb tartozása is a DK elnökének, mégpedig egy 59 milliós banki hitel és egy 293 milliós értékpapír fedezetű hitel.

Ungár Péter LMP-frakcióvezető vagyonnyilatkozatában nincs nagy változás, ingatlanjainak száma továbbra is egy, és az autóját sem cserélte le, a 2020-ban vásárolt Toyota Rav4-el közlekedik. Bankszámláján sem volt nagy pénzmozgás, minimálisan csökkent csak az összeg: 12 millió 150 ezer forinttal rendelkezik. Devizája viszont apadt: a tavalyihoz képest közel 250 ezer forinttal kevesebb, 9 millió 117 ezer 26 forintnak megfelelő értékű.

Hadházy Ákos Bécsben vett lakást tavaly, egy 30 négyzetméteres ingatlan tulajdonosa lett felerészben. Emellett 20 millió forintos hiteltartozása van a független képviselőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik