Belföld

Jogerős ítélet a 10 évvel ezelőtti Újlak utcai félmilliárdos fegyveres rablásban, letartóztatták a tippadó rendőrt

police.hu
police.hu

Letartóztatta a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa azt a rendőrt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő adta a tippet a tíz évvel ezelőtti több mint félmilliárdos fegyveres rabláshoz. Ez volt az a balhé, amikor P. Zoltán több mint félmilliárdot zsákmányolt kínai ruhaárusoktól a társaival.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a gyanúsított letartóztatását, de a végzés a gyanúsított és védője fellebbezése miatt nem végleges.

A rablás hatalmas vihart kavart annak idején. A támadók reggel fél hét körül rontottak rá két férfira az Újlak utcában. A csuklyás alakok gázsprayvel fújták le kiszemeltjeiket, majd megkötözték őket és elvették a pénzüket. Ezután beültek egy kisbuszba és elmenekültek. A kiraboltak egyik rokona a  rablók után indult autójával, de P.  Zoltán menekülés közben többször is rálőtt a kocsira.

A lövések az autót találták el, azonban a férfi ennek hatására elvesztette uralmát a kocsija felett és karambolozott. A nyomozás során kiderült, hogy P. Zoltán volt az ügy kulcsfigurája, ő szervezte meg a rablást, ő vette a kocsikat, és ő tűnt el elsőként a brutális támadás után. A férfi nyolc évig bujkált a balhé után, és egy időben Európa egyik legkeresettebb bűnözője volt. 2022 májusában Lengyelországban,Kepno városában fogták el végül. 

A Központi Nyomozó Főügyészség az üggyel kapcsolatban most azt közölte, hogy a megalapozott gyanú szerint a rendőr 2014 nyarán szolgálatával összefüggésben tudomást szerzett arról, hogy nagykereskedelmi tevékenységet végző kínai állampolgárok jelentős összegű, akár több százezer eurót elérő készpénzt tartanak budapesti otthonukban, illetve meghatározott rendszerességgel a pénzt sporttáskákba csomagolva egy szlovákiai bankba szállítják.

A rendőr rávette egy ismerősét, hozza őt össze bűnözőkkel azért, hogy segítségükkel a kínai sértettek pénzét erőszakkal megszerezzék. A tippadásért a rendőr a bűncselekmény elkövetéséből származó vagyonból 30 százalékos részesedést kért.

Végül 2014. szeptember 29-én kora reggel hat férfi fegyverrel megtámadta a kínai állampolgárokat és a náluk lévő – részben euróban és dollárban rendelkezésre álló – több mint 580 millió forint átadására kényszerítették őket. A rendőr a megállapodás ellenére kisebb összegben részesült az erőszakkal megszerzett pénzből, de még a rablás napján 60 millió forint értékű valutát vett át a bűncselekmény elkövetőitől.

Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a másodfokú bíróság a múlt héten jogerős ítéletet hozott a vádlottak ügyében.

P. Zoltánnak 17-ről 14 év fegyházra enyhítették a büntetését. Az ügy másodrendű vádlottja jogerősen 13, a harmadrendű 11, a negyedrendű 9, az ötödrendű pedig 4 és fél év szabadságvesztést kapott.

– mondta megkeresésünkre fellebbviteli ügyész.

A másodfokú eljárásban lévő védelmi felszólalásukban a terheltek megnevezték a rendőrt a bűncselekmény felbújtójaként, akit a TEK-esek segítségével fogtak el végül. A rendőr elöljárója pedig intézkedett a gyanúsított szolgálati jogviszonyának azonnali megszüntetésére. A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa egyetértett az ügyészség indítványával és letartóztatta a terheltet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik