Belföld

Bizonytalanságok a pedagógus-béremelés körül

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Az állami fenntartó a részletszabályokra vár.

A Népszava szerint nem biztos, hogy lesz érdemi beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, milyen arányban részesül a kormány által januárra megígért 32,2 százalékos bértömeg-emelésből egy-egy pedagógus. Noha a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás a sztrájkbizottsági egyeztetés után még azt mondta, a tankerületi központok mellett az intézményvezetőknek is lesz szerepük a bérek megállapításában, a lapnak egy fővárosi iskola igazgatója azt mondta, végül mellőzik a véleményüket. Őket a tankerületi központ előbb egyeztetésre hívta, majd lefújta.

Végül azt a tájékoztatást kapták, hogy az új munkaszerződéseket központilag dolgozzák ki, az igazgatóknak csak annyi dolguk lesz, hogy azokat a tankerületi központban átvegyék, továbbítsák a pedagógusoknak január 22-éig.

A lap érdeklődött a Klebelsberg Központnál, hogy egy tankerületi központ miként számolja majd ki az egyes pedagógusok béremelését, mire azt a választ kapta, hogy az új életpályamodell-törvényhez kapcsolódó részletszabályok kidolgozása folyamatban van.

A részletszabályok azért szükségesek, mert a 32,2 százalékos emelés nem az egyes pedagógusok bérére, hanem a bértömegre vonatkozik. A béremelés Belügyminisztérium által kidolgozott koncepciójában csak alsó határok szerepelnek, amelyeknél a különböző fokozatú pedagógusok nem kaphatnak kevesebbet. Például egy Pedagógus I. besorolású tanár esetében az alsó határ bruttó 538 ezer forint, ami nettóban 357,7 ezer forintot jelent. A koncepció tartalmaz ugyan néhány szempontot a bérek megállapítására, ám a pedagógusok munkájára közvetlenül rálátó igazgatóknak fontos szerepük lehetne a bértömeg igazságosabb elosztásában. Szombaton a béremelések ügye is téma volt a Belügyminisztérium előtt tartott tüntetésen.

Kapcsolódó
„Béremelést, ne szemfényvesztést!” – néhány százan tüntettek a Belügyminisztériumnál
A szervező diákok szerint a kormány szórakozni kezdett a tanárok béremelésével. Az eseményen Pintér Sándort ábrázoló kartontáblát igyekeztek hipnotizálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik