Belföld

Több mint 4000 gyereket nevelnek szivárványcsaládban Magyarországon

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Több mint háromszorosára nőtt a szivárványcsaládok száma az elmúlt években Magyarországon: jelenleg 4125 kisgyereket nevelnek azonos nemű szülők – derül ki a 2022-es népszámlálás adataiból, melyeket az rtl.hu kért ki a KSH-tól.

A statisztikai hivatal adataiból kiderült, hogy hazánkban 10 030 azonos nemű élettársi kapcsolatot vettek számba. A KSH szerint az adatfelvétel sajátosságai miatt a szivárványcsaládok egy része nem jelenik meg a statisztikákban: azokról, akik külön háztartásban kerültek összeírásra, vagy nem jelezték kölcsönösen élettársi viszonyukat, a népszámlálás nem nyújt információkat.

A legutóbbi, 2016-os mikrocenzusban 681 kisgyereket nevelő, azonos nemű párt írtak össze. 2022-ben már 2183 azonos nemű pár nyilatkozott arról, hogy kiskorú gyereke vagy gyerekei vannak.

A „család az család” kampányról ismert Szivárványcsaládokért Alapítvány az RTL-nek nyilatkozva elmondta: annak ellenére, hogy a rendezvényeiken és a megkereséseikből érzékelték, hogy egyre több azonos nemű pár tervezi a gyerekvállalást, nem számítottak ekkora növekedésre. „Felnőtt egy olyan generáció, amely sokkal szabadabban gondolkodik, és ezért a gyerekvállalásra is nyitottabb, keresi a lehetőségeit. (…) A magyar társadalom több mint fele gondolja úgy, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jó szülők, mint a heteroszexuális társaik” – magyarázta a szervezet.

Kapcsolódó
Segítené a szivárványcsaládokat az Európai Unió új jogszabálytervezete
A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője máris tiltakozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik