Nagyvilág

Segítené a szivárványcsaládokat az Európai Unió új jogszabálytervezete

Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Új jogszabálytervezetről szavazott az Európai Parlament, mely biztosítaná, hogy az uniós országok által megállapított szülői jogállást a többi tagállam is elismerje. A Fidesz-KDNP EP-képviselője máris tiltakozott.

A szülői jogállásról szóló tervezetet szavazott meg az Európai Parlament csütörtökön – közölte az MTI. A tervezet célja, hogy a gyerekeket azonos jogok illessék meg az oktatás, az egészségügyi ellátás, a felügyeleti jog és az öröklés tekintetében. Ennek érdekében

törvényben biztosítanák bármely uniós ország által megállapított szülői jogállás az összes többi tagállam általi elismerését függetlenül a gyermek fogantatásától, születésétől és családjától, amiben él, így például egynemű szülők esetében is.

A szülőség elismerésének megtagadására csak szigorúan meghatározott esetekben lesz lehetőség.

Az Európai Parlament ülésén szóba került az európai szülői tanúsítvány bevezetése is, ezt a testület tagjainak többsége támogatta. A tanúsítvány lényege a bürokrácia csökkentése és a szülői jogállás elismerésének megkönnyítése lenne az EU-ban.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője „ideológiai és politikai túlkapásnak” nevezte a szerdán lefolytatott vita tárgyát.

Az uniós szülői bizonyítvány bevezetésének tervével az Európai Unió a szerződéseinkkel menne szembe, hiszen azok a család fogalmának meghatározását szigorúan tagállami hatáskörben hagyták, és ez így van rendben

– nyilatkozta. „Önök újra és újra azt állítják, hogy nem kívánják aláásni a tradicionális keresztény családmodellt, de újra és újra bebizonyítják ennek az ellenkezőjét. A tagállamok polgárainak kezében kell hagyni a döntés lehetőségét, hogy kikkel és milyen módon kívánnak együtt élni. (…) Az uniós parlament ugyanarra az útra lép, mint amikor a korlátlan bevándorlást akarja a tagállamokra kényszeríteni. Ez a javaslat rámutat, hogy a szuverenitás védelme soha nem volt még ennyire időszerű” – hangsúlyozta a képviselő. Schaller-Baross azt is leszögezte: a Fidesz-KDNP delegációja a javaslat ellen szavaz. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik