Belföld

Elárulta a nemzeti park, miért távozott a keresztényüldözéssel vádolt igazgató

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

„Az Agrárminisztérium által közölt információkat mindenben megerősítjük” – válaszolta a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága lapunk azon kérdésére, miért távozott Füri András a nemzeti park éléről. Tavaly novemberben Fürit keresztényüldözéssel vádolta meg Menczer Tamás külügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, amiért a természetvédelmi szakember ellenezte egy korábban engedély nélkül állított kereszt helyreállítását a Nagy-Szénás hegyen, ami kiemelt környezetvédelmi terület. A feszületet tavaly augusztusban döntöttek le és gyújtották fel, az üggyel lapunk is foglalkozott.

A felügyelő agrárminisztérium az RTL-nek elmondta, hogy a szóváltásnak nincs köze Füri távozásához, ugyanis az igazgató már több mint egy éve, maga kérte a felmentését egészségügyi okokból. Ezt erősítette meg lapunknak a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága, ám Füri távozásáról ennél bővebben nem kívántak nyilatkozni, mivel, mint írták,

egy kolléga egészségügyi állapotáról történő részletes tájékoztatás személyiségi okok miatt nem lehetséges.

Megjegyezték: az igazgató kinevezése és felmentése nem a nemzeti park igazgatóság, hanem a miniszter hatáskörébe tartozó kérdés.

Füri András 2005 óta vezette a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az január 1-jén kinevezett, új igazgató, Selmeczi-Kovács Ádám tervei közt szerepel-e a nagy-szénási kereszt helyreállítása.

A nagy-szénási kereszt felállításával kapcsolatos kérdés bíróságon van, a bíróság döntését kell mindenkinek tiszteletben tartani

– válaszolta az igazgatóság.

A nagy-szénási keresztet múlt hét pénteken egy vállalkozó állította vissza a helyére, elmondása szerint polgári engedetlenségből. Menczer erre válaszul azt írta, hogy a keresztet méltó, megfelelő körülmények között, és nem az éj leple alatt kell visszaállítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik