Belföld

A Szuverenitásvédelmi Hivatal leendő vezetője azt kéri, hogy bízzanak benne

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

„Ennek a hivatalnak nincsen jogelődje, ezt a semmiből kell létrehozni. Ritka ez az ezeréves magyar jogfejlődésben” – mondta a Szuverenitásvédelmi Hivatalról Lánczi Tamás politológus, volt miniszteri kabinetfőnök, az intézmény felkért vezetője a Hír TV-nek.

Kifejtette: a február 1-jéig megalakuló hivatalnak most elsősorban a júniusi EP- és önkormányzati választások tisztasága felett kell őrködnie, hiszen „az elmúlt másfél évben fény derült arra, hogy milyen külföldi befolyásolási kísérletek történtek” a 2022-es országgyűlési választáson.

Lánczi elmondása szerint nincsen még egy olyan intézmény a világon, mint a Szuverenitásvédelmi Hivatal:

A jog nyelvén ez egy sui generis intézmény, vagy hungarikum, ha kicsit közérthetőbben akarok fogalmazni.

A hivatal vélelmezett elfogultságára irányuló kritikákra reagálva azt kérte, bízzanak benne. Ugyanakkor Lánczi szerint a kritikák mindenek előtt azoktól érkeztek, akik az elmúlt időszakban „a dollárbaloldal és a dollármédia történetben maguk is involválódva voltak”.

Olyanok kiabáltak, akiknek lehet, hogy ég a háza

– mondta a leendő hivatalvezető, aki a személyes kritikákkal nem kívánt foglalkozni, mert „ilyen a box”. Azonban a hivatalt érő támadásokat nem hagyja szó nélkül: a leendő dolgozókat meg fogja védeni, senki sem félemlítheti meg őket.

Arra a kérdésre, hogy mekkora apparátussal fog működni a hivatal, Lánczi elmondta, hogy pici, de hatékony lesz. Arról is beszélt, hogy ez egy hivatal és nem hatóság, vagyis szankcionálni és nyomozni nem fognak. Habár önálló államigazgatási szervként fog működni, Lánczi szerint támaszkodni fognak több olyan államigazgatási szervre, melyeknek nyomozati jogköreik vannak, az általuk előállított adatokból, információkból dolgoznak majd.

Lánczi szerint a hivatal miatt aggódó David Pressman amerikai nagykövet például megnyugodhat, hiszen sem külképviseleteket, sem uniós hivatalokat nem vizsgálhatnak. De szerinte nem is a diplomáciai szervekkel van a probléma, hiszen az esetükben egyértelmű, hogy külföldi kormányokat képviselnek. A baj azzal van, amikor

külföldi szereplők elbújnak más szereplők, más cégek mögé, alapítványok és sajtótermékek mögé, és rajtuk keresztül próbálják meg manipulálni, befolyásolni a magyar közpolitikát.

A Lánczi vezetésével felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal lényegében bárkit vizsgálhat majd, civil szervezeteket, pártokat, de akár önkormányzatokat is, sőt cégekre, egyházakra és magánszemélyekre is „rádolgozhat”. Minden irathoz, adathoz hozzáférhet, és bár semmit nem foglalhat le, mindenből kérhet másolatot, és bárkit adatszolgáltatásra hívhat föl. A szuverenitásvédelmi törvény alapján emellett jelentéseket tesz közzé, „feltárja és vizsgálja a más állam, valamint (…) külföldi szerv vagy szervezet és természetes személy érdekében végzett érdekképviseleti tevékenységeket (…), továbbá  feltérképezi és vizsgálja azon szervezeteket, amelyek külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak, vagy ilyen tevékenységet támogatnak.”

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik