Belföld

Tovább duzzadt a kórházak adósságállománya az októberi rekord után

Megjelent a kórházi adósságokról szóló friss adat a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján. Ebből kiderül, hogy a kórházak tartozása tovább emelkedett októberhez képest. A MÁK adatai szerint a tartozásállomány – ebben nem szerepelnek az egyetemek és a egyházi intézmények – 97,8 milliárd forintra nőtt az október végi 95,5 milliárd forint után.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára az Economx című lapnak azt mondta, az egyetemi klinikákkal és az egyházi intézményekkel együtt a tartozásállomány elérte a 130 milliárd forintot. Rásky a lapnak elmondta, a korábban bejelentett 90 milliárd forintos konszolidáció elindult, de úgy látja, már januárban újabb 50 milliárdra lenne szüksége az intézményeknek.

Az OSZ főtitkárának közlése szerint az egyetemi klinikák adóssága november végén:

  • Semmelweis Egyetem: 1,244 milliárd forint, ez 49 millió forintos emelkedés egy hónap alatt;
  • Szegedi Tudományegyetem: 9,456 milliárd forint, ez 1,585 milliárd forintos emelkedés egy hónap alatt;
  • Pécsi Tudományegyetem: 6,711 milliárd forint, ez 901 millió forintos csökkenés egy hónap alatt;
  • Debreceni Egyetem: 11,119 milliárd forint, ez 86 millió forint csökkenés egy hónap leforgása alatt.

Mint arról korábban írtunk, októberben rekordmagasra szökött a kórházak által ki nem egyenlített számlák összege: akkor 125 milliárd forintról szóltak a hírek. November végén Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul menesztette Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatót. Sajtóértesülések szerint leváltása hátterében az állhatott, hogy őt tették felelőssé az ágazat „gazdálkodási problémái” miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik