Belföld

A kormány kibővíti Merkely Béla birodalmát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Újabb állami kórházakat szerveznek ki alapítványi tulajdonba.

A Törvényalkotási bizottság összegző törvénymódosító javaslata szerint március elsejétől két országos intézmény – az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) és az Amerikai úti Idegsebészet – kerül teljes vagyonával, ingatlanjaival az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetemhez (SE), szúrta ki a vagyonátadásról korábban is író Népszava.

Múlt héten Merkely Béla rektor és az SE kancellárja már rövid egyeztetést is folytatott az OORI-ban az integráció utáni feladatokról. Nyáron a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi traumatológiájával bővült az egyetem vagyona. A SE már most hatalmas területen működik, klinikáival lényegében átszeli a fővárost: a Városmajortól a nyáron átvett Merényig 11 kilométer „hosszú”, tették hozzá.

A lap szerint az Országos Mozgásszervi Intézet másik fele, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet, az Országos Onkológiai Intézet, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, és az Országos Kardiológiai (Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris) Intézet lesz a következő, amelyet kiszervezne a kormány. A lap korábban hiába kérdezte az integrációról az egyetemert, a minisztériumot, az Országos Kórházi Főigazgatóságot, az érintett országos intézeteket.

Frissítünk!

Álhír a további integrálódás

Később ezt a Belügyminisztérium álhírnek nevezte. Közölte, nem született olyan kormánydöntés, hogy a közeljövőben az Országos Onkológiai Intézet, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet a Semmelweis Egyetembe integrálódik.

A Hende Csaba által benyújtott előterjesztés szerint az érintett intézményekben dolgozók jogállása március elsejétől változna, az egészségügyi szolgálati jogviszony helyett a Munka törvénykönyve vonatkozna rájuk. A módosítás az Amerikai úti idegsebészetet, mint a SE telephelyét említi, az OORI-t, mint önálló klinikai tömböt, ami jóval nagyobb önállóságot jelent.

Frissítünk!

Fontos törlés az uniós pénzek miatt

Ugyanebben az összegző módosító javaslatban jelent meg, miként tennék lehetővé,  hogy a bírák mindenféle korlátozás nélkül az Európai Bírósághoz fordulhassanak előzetes döntéshozatalért. Az indoklás szerint korábban az Európai Bizottság egyetértésével módosították a büntetőeljárásról szóló törvényt.

Annak indoklása egyértelműen rögzítette, hogy nem hozható olyan döntés, amely felülvizsgálja az Európai Unió Bírósága elé előzetes döntéshozatal iránti kérelmet terjesztő határozat jogszerűségét.
A módosítás elfogadása után Brüsszel mégis kérte, hogy „a büntetőeljárásban alkalmazandó” szövegrészt töröljék, mert félreértésre adhat alapot, hogy az előzetes döntéshozatalt csak büntetőjogi tárgyú uniós jogi aktusoknál lehet kérni.

Bár a magyar érvelés szerint a törölni kért szövegrész alapján sem lenne alapja a szűkített értelmezésnek, azért, hogy a puszta lehetősége se vetődhessen fel annak, hogy korlátozáshoz vezethet, törlik azt. Az Európai Bizottság igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos másik kifogása, ami az uniós pénzek kifizetését érintette, a bírósági ügyvitel szabályait érintette, amit a minap az igazságügyi miniszter orvosolt egy rendeletben.

Kapcsolódó
Az uniós pénzek miatt módosul a bírósági ügyvitel
Tuzson Bence miniszteri rendelete csak a kihirdetését követő 61. napon lép hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik