Belföld

Népszava: kisgömböccé válhat a Semmelweis Egyetem

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A lap szerint több országos állami egészségügyi intézmény is az egyetemhez kerülne.

Már megszületett a politikai döntés arról, hogy az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetemhez (SE) kerül az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet, az Országos Mozgásszervi Intézet, melynek része az egykori Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Rehabilitációs és Krónikus Utókezelő Intézete, írja a Népszava.

A lapnak volt olyan kormányközeli forrása is, aki úgy tudta, később – a kardiológiai intézeten kívül – valamennyi országos intézet működtetését megkapná az egyetem. A tervezett integrációval értékes ingatlanok kerülhetnének át államiból alapítványi vagyonba. Ez jelentős fordulat lenne a kormány egészségpolitikájában, Kásler Miklós minisztersége idején határozott törekvés volt az országos intézetek önállóságának megerősítése.

A lap az integrációról hiába kérdezte a Belügyminisztériumot, az Országos Kórházi Főigazgatóságot, az érintett országos intézeteket. A SE választ ígért, de végül mégsem kívánt reagálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik