Belföld

A CATL egyik vezetőjét igazán meglepte, hogy a debreceniek mennyire fáznak az akkugyártól

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Jason Chen, a CATL európai operációért felelős vezetője interjút adott a portfolio.hu-nak. Chen a beszélgetés során elmondta, meglepte őket az, hogy Debrecenben milyen ellenállás alakult ki a beruházás ellen, noha ő is ott volt a botrányos közmeghallgatáson.

Nem számítottunk tiltakozásokra, mivel németországi beruházásunk esetében nem tapasztaltunk a lakosok részéről ellenállást

– mondta a szakember.

Hozzátette: a történtek után „készen álltunk, hogy minden információt megosszunk a beruházásról egy konstruktív párbeszéd érdekében. Ehhez képest a fórumon történtek meglepetésként hatottak rám is, de tisztában vagyok vele, hogy egy ekkora fejlesztés nagyon sok kérdést vet fel, és nagyon különböző reakciókat tud kiváltani az emberekből. Ezzel együtt kétségünk sincs afelől, hogy Debrecenben szeretnénk megvalósítani beruházásunkat. A csapatommal a közmeghallgatást követően azonban új megközelítést kellett kidolgoznunk arra, hogyan kommunikáljunk a nyilvánosság felé.”

Chen szerint elmondta, hogy azért döntöttek Debrecen mellett, mert a „potenciális gyártási helyszínek mérlegelésénél olyan szempontok játszottak döntő szerepet, mint a munkaerő-piac helyzete, az oktatás színvonala vagy az infrastrukturális adottságok. Ezek Debrecenben mind rendkívül kedvezőek. A döntésünket az is nagyban befolyásolta, hogy Magyarország komoly járműipari tradíciókkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy debreceni üzemünk működését az iparágból érkező, képzett szakemberek tudják majd támogatni.”

Általánosságban azt mondta, hogy úgy „látom, hogy amikor az emberek Magyarországon meghallják az akkumulátorgyár szót, egy munkaigényes, környezetterhelő vegyiüzem jut az eszükbe a régmúltból származó sztereotípiák alapján. Éppen ezért teljes mértékben megértem az emberek aggodalmaikat, és úgy gondolom, a mi feladatunk, hogy ne csak a CATL tevékenységéről, hanem az akkumulátorgyártásról, a gyár működéséről és az elektromos közlekedésre történő átállás fontosságáról is tájékoztassuk az embereket.”

Arról is beszélt szeretnének bekapcsolódni Debrecen és az agglomeráció közösségi életébe, ezért

szemétszedési, faültetési akciókat szervezünk, valamint támogatni fogjuk a városban működő gyermekkórházat és gyermekotthonokat és tervezzük iskolai játszótér építését is.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik