Belföld

Lincshangulat Debrecenben, egy nőt megütöttek az akkumulátorgyár ügyében összehívott közmeghallgatáson

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Nagyon nem tetszik a helyi lakosságnak, hogy kínai beruházók a kormány és a városvezetés támogatásával az ország legnagyobb akkumulátorgyárát akarják felépíteni Debrecenben, legalább is erről tanúskodnak az ez ügyben összehívott közmeghallgatások. A legutóbbi a környezetvédelmi engedélyeztetésről szólt és a telex.hu tudósítása szerint valóságos lincshangulat uralkodott a zsúfolásig telt teremben.

Láthatólag nem segítette a kedélyek megnyugtatását, hogy nem kaptak válaszokat az aggodalmaikra. Amikor egy nő feltette a kérdést, hogy a magyar állam mikor kötött szerződést a kínai céggel az gyárépítéssel kapcsolatosan, akkor Rácz Róbert főispán (a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője) úgy tett, mintha semmi köze nem lenne a kormányhoz. – Azt hogy a magyar kormány mikor, mit, hogyan tett az ügyben, az könnyű belátni, arra nem tisztem válaszolni, és nem is része környezetvédelmi hatósági eljárásnak – válaszolta nagy felzúdulást kiváltva Rácz, aki korábban tizenkét éven keresztül ült fideszes képviselőként a parlamentben.

– Miért nem kérdezték meg a lakosságot öt vagy tíz évvel ezelőtt, hogy mit akarunk a földjeinkkel, amikor a legjobb földjeinket eladják szarért-húgyért? – üvöltette egy ingerült férfi a főispán arcába. Szerinte a gyerekeinknek teszik tönkre a levegőjét, a földjét és a vizét. „Azt gondolom, hogy az ilyen emberek, hazaárulók” – jelentette ki a főispánnak címezve, ami után az egész terem zengett a „Hazaárulók!” skandálástól.

Egy másik megszólaló a Telex szerint kiemelte, hogy a kormány 88 milliárd forinttal támogatja a projektet, miközben szerinte „az iskolákban fagyoskodnak a gyerekek”. Az egyik legnagyobb pfujolást az váltotta ki, amikor arra a kérdésre, mi a garancia, hogy a kínai cég be fogja tartani az iparbiztonsági előírásokat, azt válaszolták a kormányhivataltól, hogy ha nem, akkor a katasztrófavédelem be fogja záratni a gyárat.

Akkor mi van Göddel?” – kiabálták az emberek, a Samsung akkumulátorgyárára utalva.

A Magyar Hang nem sokkal később arról számolt be, hogy a vita tettlegességig fajult. Egy férfi, aki többször is a gyárral szembeni heves ellenérzéseinek adott hangot, megtámadott egy, a projekt mellett álló nőt érvelés közben. A nő az ütéstől előbb az asztalra, majd a földre zuhant.

A férfi ezt követően elszaladt, de többen utána mentek, köztük az áldozat férje is. Ezt követően a közmeghallgatást vezető Hajdúné Kovács Mónika főosztályvezető befejezettnek nyilvánította a fórumot. A nő felsegítése után Rácz Róbert főispán próbálta nyugtatni a kedélyeket. Néhány perc elteltével aztán a fórum folytatása mellett döntöttek.

A megütött nő férje a lap megkeresésére azt mondta: a felesége a fórum előtti téren pihen. Elmondása szerint a rendőrök előállították a támadóját.

Kiemelt kép: Rácz Róbert beszédet mond a műemléki védelem alatt álló megyeháza felújított homlokzatának átadásán Debrecenben 2021. december 15-én. 

Kapcsolódó
Nagy árat fizetünk a kormány álmáért, hogy akkumulátorgyár-nagyhatalom legyünk
Videó készült arról, milyen gyötrelmeket jelent egy akkumulátorgyár árnyékában élni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik