Belföld

Lázár János: A magyar társadalom 70-80 százaléka elutasítja az ukrán EU-csatlakozást

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A magyar társadalom több mint 70, de akár 80 százaléka elutasítja azt, hogy Ukrajna rövid időn belül az Európai Unió (EU) teljes jogú tagja legyen – jelentette ki Lázár János egy lakossági fórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kisvárdán csütörtökön.

Az MTI szemléje szerint az építési és közlekedési miniszter arról is beszélt, hogy Ukrajna nincs felkészülve erre a kihívásra, ezt pedig itt, a magyar-ukrán határ közelségében élők pontosan értik és látják.

Ha Ukrajna olyan jogú tagja lenne az Európai Uniónak, mint Magyarország, akkor valamiféle probléma lenne az EU-val

– hangoztatta Lázár János, hozzátéve: a szomszédos állam számos csatlakozási feltételnek nem felel meg, olyanoknak, amiknek Magyarországnak korábban meg kellett felelnie.

A miniszter a nemzeti konzultáció kapcsán kifejtette, a kérdőív több mint hivatkozási pont, „ez egy alap” a kormánynak, amely az élet számos kérdésében vár választ, valamint kér támogatást és megerősítést a magyar emberektől.

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd péntek reggeli rádiós nyilatkozatában Orbán Viktor is kijelentette, hogy támogathatatlannak tartják Ukrajna EU-csatlakozását, noha Kijev jelezte, hogy meghátrál az egyik legfontosabb vitás pontban, a kárpátaljai magyarokat érintő nyelvtörvénynél – a tervezett változásokat már be is mutatták.

Kedden a Bloomberg azt írta, hogy a magyar miniszterelnök levélben követelte Ukrajna csatlakozásának levételét a jövő heti EU-s csúcs napirendjétől.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön munkavacsorára hívta Orbánt, hogy az ukrán uniós csatlakozás mellé állítsa.

Kapcsolódó
Most nagyot üthet az Orbán-kormány vétója Brüsszelben Ukrajna ügyében
Diplomáciai bukás jöhet az Európai Bizottság számára, amelyen az euroszkeptikus-pártok nyerhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik