Belföld

Kilép a Momentumból a Donáth Annát kritizáló polgármester, aki ellen fegyelmit indítottak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Nyirati Klára békét szeretne Baján, és függetlenként folytatja tovább. A csütörtökön ellene indított fegyelmi eljárásnak is volt szerepe a távozásában.

Kilépéséről tájékoztatta a Momentumot Nyirati Klára bajai polgármester, aki a napokban egy nyilvános rendezvényen kritizálta a párt EP-képviselőjét, Donáth Annát – erről a városvezető maga tájékoztatta a 24.hu-t péntek reggel.

Donáth Anna október végétől kezdve többször is élesen bírálta Gyurcsány Ferencet és az általa vezetett DK-t. A Momentum politikusa szerint ugyanis a DK a hazugság kultúráját képviseli, velük nem lehetséges a kormányváltás, később pedig azt is nyilatkozta az EP-képviselő, hogy többé nem akar egy listán szerepelni Gyurcsánnyal.

Varga Jennifer / 24.hu Donáth Anna

Ezzel szemben Nyirati Klára teljesen elhibázottnak gondolja a DK- és Gyurcsány-ellenes irányt, és elmondása szerint ezzel közel sincs egyedül a pártban. Nyirati erről nyilvánosan is beszélt, a Momentum pedig ezért csütörtökön fegyelmi vizsgálatot indított a bajai polgármester ellen, aki egyes kijelentései miatt a közösségi oldalán elnézést is kért.

Péntek reggel azonban Nyirati Klára már arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy kilép a Momentumból, és ezt közölte a pártvezetéssel is.

Itt helyben, Baján a béketeremtés eszköze most az, hogyha én kilépek a Momentumból

– indokolta döntését Nyirati Klára a 24.hu-nak. „2019-ben négy párt és civilek támogatásával lettem polgármester. A bajaiak továbbra is összefogást szeretnének az ellenzéken belül, ezt viszont nem tudom úgy képviselni és szolgálni, hogyha az egyik szövetséges párt ennyire élesen támadja a másikat. Ez a pártpolitikai konfliktus itt helyben is torzsalkodást szült, ezt szeretném most lezárni a kilépésemmel. Békét szeretnék helyben.”

Nyirati hozzátette: ha egy politikus nem ért egyet pártja irányvonalával, akkor szerinte jobb, ha távozik, de egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy nem lép be egy másik pártba, azaz független marad, ugyanis, ha nem így tenne – jelezte –, azzal meghazudtolná mostani lépését. Ráadásul egy újabb párttagság szerinte

csak újabb feszültségeket szülne. Nekem pedig itt Baján a DK-s polgárt épp úgy képviselnem kell, mint a momentumost vagy a függetlent, esetleg a kormánypártit. Egy kisvárosi polgármesternek az összefogást kell képviselnie mindenáron.

Mohos Márton / 24.hu Nyirati Klára bajai polgármester 2019-ben.

Kérdésünkre, miszerint a tegnap indított fegyelmi eljárásnak volt-e szerepe a döntésében, Nyirati Klára azt mondta: volt, „ez a folyamat ugyanis a jövőben csak újabb feszültséget szülne, abban az esetben, ha maradnék a Momentumban.”

A polgármester kilépésére a lapunknak küldött közleményében a Momentum így reagált:

Nyirati Klára is elismerte, szerencsétlenül fogalmazott, a Momentum elnöksége szerint pedig nem megengedhető, ha a vitáinkat a belső fórumaink helyett a nyilvánosság elé viszik. Ezért kezdeményeztünk belső vizsgálatot. Sajnáljuk, hogy ennek eredményét nem megvárva jelezte kilépését Nyirati Klára.

 

Nyirati Klárának sok sikert kívánunk a továbbiakban, a Momentum pedig folytatja azt a munkát, amit az első szabad generáció képviselőjeként a küldetésének tekint, dolgozunk tovább az ellenzék megújításáért és a kormányváltásért. Fontos leszögeznünk, hogy az önkormányzati választásokon a Momentumon nem fog múlni, hogy minden településen egy közös jelölttel induljon az ellenzék a Fidesz ellen.

A Momentumból a 2022-es parlamenti választás után távozott a sződligeti polgármester, Juhász Béla, illetve az Újpestet vezető Déri Tibor is (utóbbi a DK frakciójában folytatta pályafutását), illetve kilépett a pártból 2022 májusában Balogh Csaba gödi polgármester, aki az idén februárban aztán lemondott a Pest megyei város vezetéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik