Belföld

Fegyelmi vizsgálatban fojtja el a Momentum az éles Donáth-kritikát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A bajai momentumos polgármester szerint a párt legismertebb arca, Donáth Anna hülyeséget csinál, amikor két lábbal száll bele Gyurcsány Ferencbe és a DK-ba. Szavai szerint ezt gondolja Soproni Tamás és Fekete-Győr András is. Tényleg? És mit szól ehhez az elnökség? Ennek igyekeztünk utánajárni, és megtudtuk: fegyelmi vizsgálat vár Nyirati Klárára.

Fegyelmi eljárás indult a Momentumban Nyirati Klára bajai polgármester ellen, miután egy nyilvános rendezvényen kritizálta a párt EP-képviselőjét, Donáth Annát – értesült a 24.hu. Az információt a Momentum elnökségéből is megerősítették lapunknak.

Az előzmény, hogy Nyirati egy közönség előtt rendezett beszélgetésen szokatlanul élesen kritizálta a napokban Donáth Annát, aki bár nem a párt elnöke, sőt az elnökségnek sem tagja, az ellenzéki párt stratégiáját meghatározó nyilatkozatokat tesz (az év elején pedig az ő arcképével plakátolta ki az országot a Momentum).

Donáth Anna nekiment Gyurcsánynak

Az EP-képviselő az elmúlt hetekben folyamatosan bírálta Gyurcsány Ferencet és a Demokratikus Koalíciót. Donáth a többi közt azt mondta (illetve írta), hogy

  • a DK a hazugság kultúráját képviseli,
  • velük nem lehetséges a kormányváltás,
  • később pedig azt is nyilatkozta, hogy többé nem akar egy listán szerepelni Gyurcsánnyal.

A „DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében: elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért. Hazudott a választóknak, államcsőd szélére juttatta az országot, és sosem követte meg ezért a társadalmat” – írta Donáth a Válasz Online-on megjelent publicisztikájában október végén. Hozzátette: a DK nem hajlandó vállalni a felelősséget az ellenzék katasztrofális 2022-es választási kudarcáért. Egy hónappal később pedig jött a jövőbeni közös listát kizáró nyilatkozat.

Ezzel szemben Nyirati Klára szerint alapvetően elhibázott és átgondolatlan Donáth nyílt Gyurcsány-kritikája.

Kovács Anikó / MTI Nyirati Klára, Baja polgármestere és N. Kovács Zita, a bajai Türr István Múzeum igazgatója a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. május 21-én.

„Én Donáth Annára most nagyon haragszom, és nem én vagyok az egyetlen. A hétvégén Soproni Tamással találkoztam, és ő is azt mondta, hogy nem tér magához. Utána felhívta az Annát, hogy oké, most akkor mit mondjak a DK-soknak helyben? Hogy akkor most hogy várjam a segítségüket, hogy támogassanak? És én ugyanígy vagyok ezzel” – fogalmazott a bajai polgármester.

Nyirati hozzátette: „Annának ez egy borzasztó rossz lépése volt, és én csak csodálkozom, hogy miért hagyják. Annyira rossz lépés, hogy most a Momentumban szerettek volna nálunk Baján egy kihelyezett frakcióülést tartani, és én konkrétan mondtam, hogy ne jöjjenek. (…) Azért, mert most nem kívánatosak Baján” – mondta még Nyirati, aki beszédében arra is kitért, hogy a napokban beszélt Fekete-Győr Andrással, és a Momentum korábbi elnöke is úgy gondolja, „hogy Donáth Anna hülyeségeket csinál. Tehát – folytatta a bajai polgármester –, ha szövetségre akarunk lépni valakivel, akkor miért rúgunk bele? Egyrészt. Másrészt meg a Fidesz csak röhög a markába.”

Ezzel arra utalt, hogy amíg Donáth EP-képviselőjelöltként nyíltan kampányolhat a DK-val szemben (hiszen a két párt az európai parlamenti választáson egyaránt önálló listát állít), addig a Momentum önkormányzati képviselői, illetve polgármesterei együttműködésre vannak „ítélve” a DK-sokkal, akiket Donáth e helyi szövetségek ellenére lehazugozott.

Tényleg hülyeséget csinál Donáth a korábbi elnök szerint?

Megpróbáltuk kideríteni, mi történt valójában, de amikor felhívtuk Nyirati Klárát, ő nem kívánt semmit hozzátenni a korábban elhangzottakhoz. Fekete-Győr András szintén elutasította, hogy kommentálja párttársa – neki tulajdonított – szavait.

Nem szeretnék nyilatkozni magánbeszélgetések tartalmáról

– jelezte a korábbi pártelnök a 24.hu-nak.

Soproni Tamás terézvárosi polgármester ugyancsak elhárította annak lehetőségét, hogy egyértelműen cáfolja vagy megerősítse, valóban mondott-e kritikát Donáth Anna álláspontjáról Nyiratinak. Ehelyett azt hangsúlyozta, hogy az „önkormányzati politika más szint, ott az együttműködésnek nincs alternatívája”, és jó eséllyel Budapesten is közösen indul a Momentum a DK-val. Soproni szerint az elmúlt hetek nyilatkozatait abból a szempontból érdemes értékelni, hogy

a 2024-es EP-választás valódi tétje az, hogy Donáth Annának vagy Dobrev Klárának lesz-e esélye leváltani Orbán Viktort a következő választáson.

Kovács Attila / MTI Soproni Tamás a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2023. november 29-én.

Megkerestük a Momentum több országgyűlési képviselőjét is, de egyikük sem akart nyilatkozni. Egyikük név nélkül azt mondta: „Nincs probléma vagy konfliktus párton belül, ez egyszemélyes ügy, Nyirati Kláráé, amit a párt kezel is”.

A kezelés módja pedig az, hogy a Momentum fegyelmi és etikai vizsgálatot indított, aminek következménye elmarasztalás esetén a megrovástól a kizárásig terjedhet. Ezzel kapcsolatban egy neve elhallgatását kérő elnökségi tag úgy fogalmazott: „Abszolút nem fér bele, amit Nyirati csinált, ilyen nincs”.

DK-s forrásunk szerint ugyanakkor következetlen a Momentum. „Lehet azt mondani, hogy Donáth nem az önkormányzati szintről beszél, de az első publicisztikájában a DK egészéről ír mint a hazugságkultúra képviselőjéről, nemcsak Gyurcsányról, hanem minden tagunkról. Mondhatjuk úgy is, hogy a Momentum regnáló polgármestereivel kicsit tolt ki, míg a közös jelöltekkel nagyon, mert magyarázkodni kell a nyilatkozatai miatt, és ez megzavarja az ellenzéki választókat is. Egy mezei választó nem kódolja ilyen árnyaltan ezeket a rétegeket, hogy önkormányzati szint vagy EP-választás. Neki a DK van és a Momentum, és hogy az egyik hazugozza a másikat.”

Tudatos stratégia része, amit Donáth tesz

Problémát okozhat az is, hogy nem világos, amikor Donáth Anna megnyilvánul, akkor a saját nevében beszél-e, esetleg a teljes Momentumot képviseli, miközben nincs is párttitsztsége. Az elnökség egyik tagja erre egyértelműen felelt lapunknak:

A jelenlegi elnökség tudatos stratégiája, hogy Donáth Annán keresztül kommunikáljuk a fontos üzeneteinket, hiszen ő a legismertebb politikusunk, rá figyelnek a legjobban, ezért mondja el ő kifelé azt a stratégiát, amit az elnökség elfogad. Minden lépés, amit a nyilvánosság előtt tesz, meg van beszélve, mindig egyeztetünk, így volt ez a Gyurcsány-kritikával kapcsolatban is. Ez széles körben egyeztetve volt, a frakcióval, az elnökséggel, a polgármesterekkel is, tehát Nyirati Klára is tájékoztatva volt.

Mohos Márton / 24.hu DK-kongresszus 2023. február 5-én a Budapest Kongresszusi Központban.

Az elnökségi tag hozzátette: „Amit Anna feszegetett hetek óta, az a 2022-es választás óta kibeszéletlen, és senki sem vitatatja, hogy igaza van-e, legfeljebb azt, hogy miért pont most jött elő mindezzel. Hát azért, mert most van itt az ideje, most kell szembe nézni azzal, hogy nem jött be a 2022-es szövetségi politika, és Gyurcsány Ferenccel nem lehet választást nyerni”.

Nyirati Klára végül a közösségi oldalán reagált a történtekre. „Sokra becsülöm és tisztelem Anna erőfeszítéseit, és elismerem azt a hatalmas munkát, amit a Momentumért és a magyar emberekért az EP-ben végez. Azzal viszont nem értek egyet, hogy az önkormányzati választásokra készülve a helyi ellenzéki párttagok és szimpatizánsok támogatását kérve keményen bírálja leendő szövetségesünket, a DK-t. A Fideszt csak helyi összefogással lehet helyben legyőzni – hasonlatosan a 2019- es választásokhoz.”

Hozzátette:

Elismerem, sokszor szerencsétlenül, túl őszintén és keményen fogalmaztam a videóban. Nem volt etikus konkrétan megneveznem más momentumos politikusokat, véleményüket idézve, és ezért tőlük elnézést kértem.

Kapcsolódó
Donáth Anna: Nincs olyan ellenzéki politikus, akit Gyurcsány ne baszdmegolt volna már le
De ez csak játék, showműsor Donáth Anna szerint. A politikus bő fél év után tért vissza a politikába egy „jövőértékelő” beszéddel, ám a Momentum irányítását egyelőre nem akarja visszavenni a jelenlegi elnöktől. De akkor ki ő a pártban, amely beleragadni látszik a kispárti létbe a jelenlegi támogatottsági adatok szerint? Hogy akar kitörni ebből? Csak víziója van, vagy hatalma is? Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik