Belföld

Donáth Anna: A DK súlyos gátja a kormányváltásnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti listavezetője a Válasz Online-ban megjelent, kemény hangú írásban szállt bele a Demokratikus Koalícióba. A lap azt írja, politikusok publicisztikáit a legritkább esetben közölik, ám most kivételt tesznek, mivel a Momentum vezetőpolitikusának írása „hadüzenetként” is értelmezhető.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmaz,

sajnos nem csupán a kormányoldalon látjuk megvalósulni a hazugság kultúráját. Hasonló politikai kultúrát képvisel a Demokratikus Koalíció is. Ezzel pedig súlyos gátja a kormányváltásnak.

Donáth úgy véli, hogy „csak az igazságra épülő politikai kultúra lehet a fundamentuma annak a kormányzó erőnek, amely ezt a hatalmat valaha eséllyel leválthatja”. Gyurcsány Ferenc pártját nem csupán azért tartja a kormányváltás gátjának, mert nem mondanak igazat, hanem mert nem hallgatják meg a kritikát, nem vállalják a felelősséget, és nem ismerik el a hibáikat. – Amíg a kormányváltásért dolgozó ellenzékben van olyan szereplő, amely az igazság kultúrája helyett – a kormányhoz hasonlóan – a hazugságon alapuló politikai kultúrát képviseli, addig nem lehet meg a kormányváltáshoz szükséges egység – tette hozzá.

Donáth szerint a Fidesz a kezdetektől fogva illúziókkal áltatja a választókat. Hangsúlyozza: hasonló politikai kultúrát képvisel a DK, amely plakátokon hirdeti azt, hogy amennyiben a párt EP-listavezetője, Dobrev Klára kormányra jutna, emelkednének a bérek. Donáth azt gondolja, hogy ez „ugyanolyan hazugság, mint amiket a kormányoldaltól hallunk naponta”. A Momentum politikusa kifejti, hogy az általa „igazság kultúrájának” nevezett politikusi normarendszer megköveteli, hogy az ellenzéki pártok saját magukról is igazat mondjanak. – Akkor is, ha egy elnökségi tagról van szó, különösképpen olyan súlyos kérdésben, mint hogy van-e érdekeltsége offshore-vállalkozásban – írta Donáth, utalva a 2021-es ellenzéki előválasztás során offshore-ügybe keveredett Ráczné Földi Juditra, aki időközben – a Momentum tiltakozása ellenére – országgyűlési képviselő lett.

Gyurcsánynak is jutott a bírálatból. Donáth kijelenti,

a DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében: elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért. Hazudott a választóknak, államcsőd szélére juttatta az országot, és sosem követte meg ezért a társadalmat. Nemrég azt nyilatkozta, hogy a 2008-as válságot »a világ okozta«, ő pedig megoldotta. Egyetlen szót nem mondott arról, mekkora felelősség terheli őt személy szerint azért, hogy totálisan elhibázott gazdaságpolitikája miatt a világválság térdre rogyasztotta az ország gazdaságát. Amit korántsem ő oldott meg, hiszen a válság mélypontján lemondott, és válságkezelő kormányra bízta a nehezét.

Donáth azt is nehezményezi, hogy a DK nem hajlandó vállalni a felelősséget az ellenzék „katasztrofális” 2022-es választási kudarcáért. „Dobrev Klárának nem volt köze a vereséghez” – idézte Gyurcsányt Donáth Anna, aki szerint a DK-nál rögtön ledobták magukról a felelősséget a választások éjszakáján, amikor nem voltak hajlandók kiállni a színpadra a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter mellé, hogy „együtt nézzenek csalódott választóik szemébe”.

Miféle felelősségtagadás ez? Hiszen a DK tagja volt az ellenzéki összefogásnak. Mindenki tehetett a vereségről, csak azok nem, akik a legtöbb választókerületben állítottak egyéni jelöltet?

– tette fel a kérdést Donáth.

Donáth Anna és Dobrev Klára jelenleg a két legnépszerűbb politikus az ellenzéki oldalon.

Kapcsolódó
Závecz: Donáth Anna és Dobrev Klára a legnépszerűbb ellenzéki politikus
Az ellenzéki szavazók Márki-Zayt és Gyurcsányt kedvelik a legkevésbé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik