Belföld

Négy év börtönre ítélték első fokon Agócs Jánost

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat(ORÖ) volt elnöke vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette vádjával állították bíróság elé, és első fokon négy év börtönre, 260 ezer forintos pénzbüntetésre, valamint négy év közügyektől való eltiltásra ítélték, írja a Népszava.

A vádirat szerint az Országos Roma Önkormányzat elnöke tavaly tavasszal elhatározta, hogy elnöki pozícióját még a ciklus lejárta előtti lemondással pénzzé teszi akként, hogy az elnökséget az ezért fizetni hajlandó képviselőtársának játssza át.

Az elnök tavaly nyáron többször is azzal keresett meg egy kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy 30 millió forint ellenében átadja részére az ORÖ elnöki tisztségét. Miután a képviselő visszautasította a felajánlást, az elnök felvetette, hogy a képviselővel jó kapcsolatot ápoló másik képviselőt kellene megkérdezni az ajánlatról.

Az elnök az ajánlatával a másik képviselőt is megkereste azt is vállalva, hogy megegyezésük esetén helyettesítésével a pénzt átadót bízza meg, és támogatókkal biztosítja az elnökké választásához szükséges képviselői többséget.

Agócs elnöki posztjáról lemondott, távollétében Lakatos Oszkár elnökhelyettes tölti be az elnöki tisztséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik