Belföld

Karácsony Gergely: ha nem lesznek mikroadományok a kampányban, egy fillérünk sem lesz

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Navracsics Tibor helyében én most rohadt mérges lennék, hiszen úgy próbálja bizonygatni Brüsszelben a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, hogy közben a kormány nem tartja be a bíróság jogerős ítéletét

– mondta a Telexnek adott interjújában Karácsony Gergely azon fejleményekre reflektálva, hogy jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról – ehhez képest a Magyar Államkincstár újabb 5,5 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. A főpolgármester szerint viszonyítás kérdése, hogy 5,5 milliárd forint sok-e vagy kevés, mint mondta, ha azt nézzük, hogy néhány millió forintos beruházásokról és kátyúzásokról is milyen komoly egyeztetések vannak ma, rengeteg, ha viszont azt, hogy az elmúlt években már több mint 220 milliárdot vett el a kormány Budapesttől, akkor ez csak hozzáadódik.

Karácsonyt kérdezték arról is, mit kért a DK azért cserébe, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a támogatását adta Karácsonynak a jövő évi főpolgármester-választásra. A politikus szerint a megállapodáshoz elég volt, hogy megígérte, ő is támogatja a DK jelenlegi polgármestereinek újrázását, továbbá támogatja a DK kőbányai és pesterzsébeti polgármesterjelöltjét, Mustó Gézát és Fekete Katalint is, mert „ők tudják elhódítani azokat a kerületeket a Fidesztől”.

A beszélgetésben szó esett az ellenzék legújabb belharcairól, azon belül is a Momentum közelmúltbeli megnyilvánulásairól.

Az ellenzék keresi a kiutat a 2022-es választási vereség után, én ezt legtöbbször mély empátiával figyelem, mostanában néha értetlenkedve is. Úgy azonban nagyon nehéz lesz ellenzéki egységet teremteni Budapesten, ha közben erős szavakat mondanak egymásra azok a felek, akik amúgy az együttműködésben érdekeltek, és ezt várják tőlük a választóik is

– vont mérleget a főpolgármester.

Ezen a ponton merült fel Zugló és Horváth Csaba esete, miszerint a Momentum leváltaná az MSZP-s politikust, aki 2019-ben elnyerte a kerület vezetését. Karácsony szerint ez a legnehezebb ügy, ám a Momentummal ellentétben ő nem tartja jó ötletnek, hogy előválasztást tartsanak a kerületben. „Mást jelent az előválasztás egy olyan kerületben, ahol az ellenzéki alternatívák versengenek egymással, mint amikor a koalíciós partnerek kiabálnak kígyót-békát egymásra. Ez Zuglóban elkerülhetetlen lenne, ha előválasztást tartanának” – hangsúlyozta.

Zugló mellett a Hegyvidék is szóba került az interjúban, ahol még nem dőlt el, hogy ki méretteti meg magát a regnáló fideszes polgármester, Pokorni Zoltánnal szemben. Az viszont már biztos, hogy a Kutyapárt színeiben Kovács Gergő elindul a polgármesteri címért. A kérdésre, hogy miért nem merült fel az, hogy az ellenzék egységesen beálljon Kovács mögé Karácsony azt mondta, nagyon szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy egy kutyapártos jelölt le tudja-e győzni a fideszes polgármestert. Szerinte „az ellenzék világából érkező, a kormányzóképességet felmutatni tudó” jelöltnek több esélye van.

Arra a fejleményre, hogy a Mi Hazánk azt javasolja, hogy állítsák vissza a tisztán listás választási rendszert Budapesten, Karácsony úgy reagált, szerinte a Fidesz áll a dolog mögött, és a játék minden bizonnyal arra megy ki, hogy eltörljék a közvetlen főpolgármester-választást, hogy a főpolgármestert a közgyűlés válassza. Karácsony szerint a magát nindzsakormánynak beállító kabinet gyáva, és azért tologatja maga előtt „a zsebnácijait és a felvásárolt exliberális Fodor Gábort, mert ők is tudják, hogy ez nagyon ciki”.

Szó esett arról is, hogy a héten a kormány benyújtotta szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot, amit ha elfogad az országgyűlés, a jövőben börtönt kaphat, aki külföldi kampánytámogatást kap. Karácsony ezzel kapcsolatban azt mondta, ő egyelőre egy  jogszabály-szörnynek öltözött politikai termék lát, de majd megoldják. Alapvetően szerényebb büdzsével számol, azt viszont kijelentette, ha nem lesznek mikroadományok, egy fillérük sem lesz.

Végül beszélt arról is, hogy a 99 Mozgalom adománygyűjtésének ügyében a héten házkutatást tartottak, a párttársánál, Perjés Gábornál. Mind mondta, nála nem járt senki, de végső soron azon sem lepődne meg, ha hozzá is kiszállnának a hatóságok. Hogy nem lenne-e hitelesebb úgy belekezdeni a kampányba, hogy és világos választ adna arra, hogy honnan származott a 99 Mozgalom 506 millió forintos támogatása, azt mondta:

Ez egy anonim adománygyűjtés volt. Egyértelműen és világosan elmondtam.

Kapcsolódó
Bűzlik-e a Karácsonyékra célzó OTP-s feljelentés?
Csányi Sándor bankja a jelek szerint feljegyezte a 99 Mozgalom befizetéseinél használt bankjegyek számát. Hogy miért, azt az OTP nem árulja el, de máshol ez nem bevett gyakorlat. A szakértő szerint viszont nem meglepő, hogy a befizetések gyanúsak lettek.
Kapcsolódó
Váratlanul találta el a titkosszolgálat Karácsonyt, a főpolgármester még nem is tudott kiegyenesedni
Karácsony Gergely a 99 Mozgalomnál felbukkant százmilliós tételekre eddig csak nehezen hihető magyarázattal szolgált. Utánanéztünk a szervezetnek, ám ettől az összkép még homályosabb lett.
Kapcsolódó
Kunhalmi Ágnes: Amit az elmúlt napokban, hetekben láttam az ellenzéki oldalon, az kiábrándító
A társelnök szerint új ajánlata van az MSZP-nek: „Lehet más a baloldal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik