Belföld

Megállapodtak: Támogatja Karácsonyt és az MSZP-s polgármestereket a DK

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

A Demokratikus Koalíció Elnöksége együttműködési megállapodásokat hagyott jóvá a jövő évi választásokra való felkészülés jegyében. „Biztosak vagyunk abban, hogy a megállapodások érdemben hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő évi önkormányzati választások után minél több várost, kerületet és települést közös ellenzéki polgármesterek és képviselő-testületek vezessenek” – írta a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében a DK.

Két megállapodás is született. Az MSZP-vel kötött megállapodás az egész országban számos településre kiterjed. A szerződés többek között tartalmazza a két párthoz tartozó hivatalban lévő polgármesterek újbóli indítását az egész országban. Ez azt jelenti, hogy Zuglóban a DK Horváth Csaba mellé áll, akinek lett egy momentumos kihívója, Rózsa András személyében. Az MSZP pedig támogatni fogja azt két kerületi polgármestert, Kiss Lászlót Óbudán, és Szaniszló Sándort a XVIII. kerületben, akik az MSZP színeiben nyertek 2019-ben, azonban „elárulva” a szocialistákat, pár hónappal később átléptek a DK-ba. A megállapodás vonatkozik a jelenleg nem ellenzéki irányítású fővárosi kerületekre és vidéki településekre is, ahol számos helyen döntöttek polgármesterjelöltek támogatásáról.

A másik, átfogó megállapodás a DK és a Párbeszéd között született, a Párbeszéd Zöld Minimum programját is figyelembe véve. E megállapodás tartalmazza a szerződő felekhez tartozó hivatalban lévő polgármesterek és főpolgármester újbóli közös indítását a jövő évi választásokon az egész országban, valamint közös polgármesterjelöltek indítását számos, jelenleg még nem ellenzéki vezetésű vidéki városban és fővárosi kerületben. Ez pedig azt jelenti, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek nem kell aggódnia DK-s kihívó miatt, ami korábban felmerült.

(Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármesteri választási kampánynyitója a Szabadság téren 2019-ben.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik