Belföld

Karácsony Gergely: Varga Mihály azonnal távozzon a kormányból

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról – írta péntek reggeli Facebook-posztjában Karácsony Gergely. A főpolgármester emlékeztetett, hogy a Magyar Államkincstár újabb 5,5 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról, és szerinte

ez egyszerű lopás, és hatalommal való visszaélés, amiért Varga Mihály pénzügyminiszter a felelős.

Karácsony hozzátette: „Ha ez nem lenne elég, ahelyett, hogy a pénzügyminiszter sűrű elnézések után gyorsan visszautalná az ellopott pénzt, azzal vádol meg minket, hogy néhány hét alatt szinte teljes egészében elvertük a számlánkon lévő 100 milliárd forintot. Pedig pontosan tudható, hogy a kerületi önkormányzatoknak utaltuk tovább az általunk beszedett iparűzési adóból a nekik járó részt.”

A főpolgármester úgy véli, két eshetőség van: „az egyik, hogy a pénzügyminiszter ennyire nem ismeri az alapvető jogszabályokat, a másik, hogy ismeri őket, de mégis hazudik”.

Frissítünk!

A Magyar Államkincstár is reagált a Fővárosi Önkormányzat feljelentésére, a hvg.hu által idézett közleményükben azt írták: a főváros részére az azonnali jogvédelmet a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú döntése biztosította, ez azonban csak ideiglenes intézkedés volt. A végzést október 17-én közölte a Kincstárral az ítélőtábla, így az azonnali jogvédelmet biztosító ideiglenes intézkedés hatálya azzal a nappal megszűnt. Ettől az időponttól kezdve nem volt jogi akadálya annak, hogy amennyiben Budapest Főváros Önkormányzata önként nem tesz eleget a jogszabályon alapuló adófizetési kötelezettségének, a Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be. Egyúttal leszögezték: „A Magyar Államkincstár mint jogalkalmazó szerv minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően és annak keretei közt jár el. A törvényeket mindenkinek be kell tartania és az adót mindenkinek be kell fizetnie. Ez alól a Főváros sem kivétel”.

A Pénzügyminisztérium az Indexnek reagált Karácsony szavaira, a tárca a lapnak azt írta: „A főpolgármester csődbe vitte Budapestet, a felelősségvállalás helyett a kormányra mutogat. Budapest megérdemli, hogy a főpolgármester ne politikai hangulatkeltéssel, ne álhírek terjesztésével, ne a kormány összetételével, hanem a Főváros ügyeivel foglalkozzon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik