Belföld

A Mi Hazánk listássá alakítaná a jövő évi budapesti választást

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A fővárosi közgyűlés tagjait listás szavazáson válasszák meg jövőre, ne a kerületi polgármesterek kerüljenek a testületbe– erről nyújtott be törvénymódosítást a Mi Hazánk képviselője, Szabadi István.  

Indoklásuk szerint „2014-ben a Fidesz egyoldalúan vezette be az új fővárosi választási rendszert, amely kizárólag Budapestre vonatkozóan más választási rendszert jelent, mint a vármegyék esetében. Nyilvánvaló, hogy a hatályos rendszer a két legnagyobb politikai pólusnak kedvez, amely nem felel meg a demokratikus sokszínűségnek. Annak érdekében, hogy Budapest valóban a budapestieké lehessen, a város ne váljon politikai zsarolás, önkény és csaták színterévé, ezért javasoljuk a tisztán arányos választási rendszer bevezetését a fővárosi közgyűlés tagjainak megválasztása érdekében.”

A javaslat szerint a fővárosi közgyűlés tagjainak megválasztásánál Budapesten „fővárosi listát az a jelölő szervezet állíthat, amely főpolgármester-jelöltet vagy a fővárosi kerületek közül legalább háromban polgármesterjelöltet állított.”

Ugyanakkor

nem kap mandátumot a jelölő szervezet fővárosi listája, ha a fővárosi listákra leadott érvényes szavazatok öt százalékát nem érte el, vagy a közös fővárosi lista, ha a fővárosi listákra leadott érvényes szavazatok tíz százalékát, kettőnél több jelölő szervezet által állított közös fővárosi lista esetében tizenöt százalékát nem érte el.

Nem tudni, hogy a kormánypárt egy évvel a választás előtt módosít-e a választási törvényen. Karácsony Gergely szerint ugyanakkor a javaslat mögött a kormánypárt áll.

Alig hét hónappal a választás előtt a Fidesz újra módosítani próbálja a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó választási szabályokat. Még ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra. 2014-ben eltörölték a listás választást, hogy így csináljanak többséget maguknak, most visszaállítanák a korábbi rendszert, mert abban bíznak, hogy így tudják elvenni az ellenzéket. Most szólok: nem fog menni. A hatalom, amely úgy váltogatja az elveit, mint más az alsógatyáját, nem méltó a budapestiek bizalmára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik