Belföld

Rogán Antal elmondta, mit gondol a Völner-Schadl ügyről

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hallgatta meg Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a digitális ügyintézés és a turizmus mellett beszélt a DatAdatról és a Völner-Schadl ügyről is.

Az ATV beszámolója szerint a miniszter optimista az egyszámjegyű inflációval kapcsolatban, jó esély lát arra, hogy jövöre tovább csökken majd, a turizmusra rátérve pedig arról beszélt, hogy a nehézségek ellenére (ideértve az ukrajnai háborút és korábbról a covidot) 2022 rekordév volt a turizmusban. Beszámolt arról, hogy 2022-ben felülvizsgálatot készítettek a háború miatt, ennek fényében azok a támogatások maradtak, ahol már elkezdödött a turisztikai-idegenforgalni fejlesztés, ahol nem kezdödött el, ott visszavették a támogatásokat. Az adatrögzítésre visszatérve elmondta, az illegális migrációval kapcsolatos megszemélyesített adatokat ellenőrzik, de a turisztikai vonatkozásában nem.

A miniszter azt is bejelentette, hogy kezdeményezi a kormánynál, hogy az idegenforgalom terén az áfa-ból már elengedett forrást fordítsák a turizmust szolgáló célokra, marketingre.

Azzal kapcsolatban, hogy korábbi kijelentése szerint három év múlva nem kell majd semmilyen igazolványt magunknál hordani Rogán azt mondta, a dán és a szingapuri példát tanulmányozták a digitális állampolgársági javaslat kidolgozásánál, hangsúlyozta, hogy állam csak azokhoz az adatokhoz férne hozzá, mint eddig is, többlettudás nem keletkezne az állam oldalán, csak az állampolgár oldalán.

Ahhoz, hogy az állam az adatainkat kezelhesse, egy újabb alaptörvény-módosításra is szükség lesz, ezt valamikor jövő tavasszal vihetik a parlament elé

– jelentette be, a kérdést feltevő ellenzéki képviselőnek pedig a DatAdat-üggyel vágott vissza, nekiszegezve a kérdést, hogy miért külföldön tárolják a magyar választói adatokat.

Ebben az ügyben feljelentést fogunk tenni, ez sem a magyar törvényi szabályozással, sem a GDPR-ral nem fér össze

fűzte még hozzá. Hozzátette még azt is, hogy a titkosszolgálatok nem avatkoznak be a politikába, csak ha valaki külföldről beavatkozik a választásokba, „de ezt minden magára valamit adó ország megteszi”. Hozzátette, a „guruló dollárok” ügyében az OTP tett feljelentést, nem a titkosszolgálatok. Ha lesz még ilyen „guruló dollár” ügy, akkor is vizsgálni fogják a titkosszolgálatok – mondta.

A miniszter megkérdezték arról is, mit gondol az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyéről, a Völner-Schadl ügyről – amiben időről-időre felsejlik Rogán kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak a neve is. A Schadl György volt végrehajtó elnök és Völner Pál volt fideszes államtitkár ellen zajló eljárás iratai közt beazonosítható Nagy neve. Schadl sofőrjének naplója szerint a férfinak egy alkalommal egy autót kellett elvinnie Nagynak, a bejegyzés alapján egyértelmű, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökéről van szó, a sofőr ugyanis feljegyezte a címet, ahova mennie kell. A szóban forgó ingatlanról pedig korábban megírtuk, hogy a miniszter kabinetfőnökének családjához tartozik. A nyomozati anyagok nem térnek ki arra, hogy Rogán kabinetfőnökét kihallgatták-e a hatóságok, és ezt az ügyészség sem volt hajlandó elárulni. Az viszont biztos, hogy a Schadlt és Völnert érintő büntetőügy vádiratában nem esik szó Nagy Ádámról, pedig a nyomozati anyagok részletesen foglalkoztak azzal is, hogy feltehetően Schadl segített Nagynak a jogi diplomához szükséges vizsgák teljesítésében. A többi közt az olvasható a hivatalos dokumentumokban, hogy akadt olyan vizsga, amelyen a nyomozók szerint ott sem volt Nagy Ádám, sőt még a jelentkezését is Schadl intézhette.

Rogán reakciója tömör volt:

Az már lerágott csont.

Frissítünk!

A Datadat reagált Rogán Antal keddi kijelentéseire. Azt írták, hogy a Datadat nem volt adatkezelője magyar választók adatainak. “Nincs és nem is volt adatbázisunk magyar választókról.” Hozzátették: “cégünk minden esetben a GDRP-ral és a magyar vagy más nemzeti adatvédelmi szabályokkal összhangban dolgozta és dolgozza fel ügyfelei adatait.”

Kapcsolódó
Rogán Antal kabinetfőnökéhez vezet Schadl György bizalmasának naplója
A végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán Antal vezette minisztériumba is bejárása volt, míg bizalmasa Nagy Ádámnak, Rogán kabinetfőnökének vitt el egy autót a nyomozati anyagok szerint. A vádiratba ez már nem került be.
Kapcsolódó
Hiába a súlyos nyomozati állítások, Rogán Antal kabinetfőnökéről szó sem esik a Schadl-ügy vádiratában
Bár a nyomozati iratok szerint Schadl György egyetemi vizsgákat intézhetett Nagy Ádámnak, ez hiányzik a vádiratból, ahogy az is, hogy a végrehajtók elnöke kék villogóval járt a buszsávban, és ki akart rúgatni egy bírót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik