Gazdaság

Rogán: Három év múlva nem kell semmilyen igazolványt magunknál hordani

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Úgynevezett  digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslat készült, amelyet a Portfolio.hu szerint pénteken a kormány elérhetővé tesz és társadalmi vitára bocsát. Azt is írják, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Rogán Antal miniszter szerint forradalmi változásokat hoz a következő 2 év.

Egy pénteki háttérbeszélgetésen részletezte a javaslat tartalmát, és ez alapján kiderült, hogy az állam mindent mobilra fejleszt. Ez praktikusan azt jelenti, hogy „az ügyintézés” egy mobilalkalmazásba költözik. Mi több, a miniszter szerint három év múlva már nem kell semmilyen igazolványt magunknál hordanunk. Illetve egy okmány mégis marad: az útlevél.

A terv szerint például

  • telefonnal igazolhatjuk személyazonosságunkat a rendőrnek, vagy a dohányboltosnak azt, hogy aki vásárol, az elmúlt 18 éves.

Ígéret van arra is, hogy nem kell majd észben tartani az ügyeket, az állam figyelmeztetni fog, ha valamilyen határidő közeledik. De nem kell majd elvileg papírokat sem szkennelgetni, küldözgetni, mert minden hivatalos dokumentum elérhető lesz a mobilalkalmazásban és azokat meg lehet majd osztani.

Egy gombnyomással

  • rendezhetjük majd fizetendőinket az állam felé
  • megadhatjuk az adatainkat (legyen szó banki hitelkérelemről vagy munkaszerződésről), elektronikus aláírással ellátva.

A jelenlegi gyakorlat mellett szinte hihetetlen, de azt is ígérik, hogy könnyen megtaláljuk majd a digitális állami felületeken amit keresünk, és érthető is lesz, hogy mit kell tennünk, valamint hogy nem kell majd az egyes ügyeknél további utánjárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik