Belföld

A tankerületi vezető megindokolta, hogy mi alapján választotta ki a kirúgott karinthys tanárokat

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Csütörtök délelőtt folytatódott a kirúgott karinthys tanárok munkaügyi pere a Fővárosi Törvényszéken. A tárgyalásról tudósító hvg.hu megírta, hogy a tegnapi tárgyaláson megjelent Rábel Krisztina Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője. A szabályos idézés ellenére korábban nem jelent meg a bíróságon, az alperes jogi képviselője szerint azért, mert nem kaptak idézést. Ezt a bíróság később cáfolta.

Rábel a mai tárgyaláson elmondta, nem találta meg a korábbi idézését, mert szabadságon volt. Megjegyezte: ma reggel szóltak neki a kollégái, hogy megtalálták a dokumentumot.

Arról is beszélt, hogy mi alapján választotta ki, hogy pontosan melyik tanárokat fogja elbocsátani. Rábel elmondta, hogy szeptember óta folyamatosan monitorozták a tankerülethez tartozó iskolákban a sztrájkok és polgári engedetlenségek dinamikáját. Az adatok azt mutatták, hogy

az egész tankerületben a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai mulasztották a legtöbb órát, pontosan 440-et.

A tankerületben összesen nagyjából 800 óra mulasztást regisztráltak, a Karinthyben a több mint egyheti kimaradás miatt már veszélyeztetve érezték a tanévet, mondta Rábel.

Rábel arról is beszélt, hogy a saját döntése volt a tanárok rendkívüli felmentése. Önállóan mérlegelt, és azokat küldte el, akik fejenként egyheti mulasztás értek el.

Azt gondolom, hogy aki egy héten keresztül nem dolgozik, ott kell lépni

– mondta, hozzátéve, hogy az elküldött hat ember mulasztotta a legtöbbet.

Marosi Beatrix,a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője ugyanazon a napon, ugyanazzal a szövegezéssel bocsátotta el a polgári engedetlenség miatt tanárokat, ám Rábel szerint erről nem egyeztetettek. Megjegyezte, mivel rendkívüli felmentésről volt szó, a Karinthy igazgatójával sem egyeztetett arról, hogy kiket készül kirúgni.

Fenntartóként az a feladatom, hogy itt rendet tegyek

– értékelte saját szerepét Rábel.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik