Belföld

Kiakadt a volt MVM-vezér prémiumán Tóth Bertalan

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Ötmilliós alapbérén felül kapott csaknem 11 milliót, miközben a kormánynak kellett 500 milliárd forinttal kisegítenie a céget.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető közérdekű adatigényléssel fordult az állami energiacéghez, hogy megtudja, az MVM vezérigazgatója tavaly és idén mekkora alapbérben, egyéb rendszeres juttatásban, jutalomban és prémiumban részesült. A politikus a Népszavát arról tájékoztatta, hogy ötmilliós havi alapfizetése mellé további, csaknem 11 milliós prémiumot kapott Czepek Gábor, aki az energiaügyi tárca közigazgatási államtitkáraként is megőrízte igazgatósági elnöki tisztségét.

A lapnak Tóth Bertalan egészen elképesztőnek nevezte ezt egy olyan cégnél, amely tavaly csak úgy tudta elkerülni a veszteséget, hogy több mint 500 milliárdos állami támogatást kapott. Az MVM a néhány napja elküldött válaszában hivatkozott a honlapján közzétett javadalmazási listára, illetve arra is, hogy Czepek Gábor a 2022. évi teljesítményösztönző feladatok 97,8 százalékos teljesülése alapján kapta a prémiumot.

Jutalom a vezérigazgatói poszt után sem tavaly, sem idén nem járt

– tették hozzá, ám sem a feladatok mibenlétét, sem a juttatás kiszámítási módját nem részletezték. A közzétett listák szerint a vezérigazgatói tisztséget idén január vége óta betöltő Mátrai Károly Tamás alapbére 5 millió forint maradt, Czepek Gábor elnöki tiszteletdíja havi másfélmillióra emelkedett.

Tavaly az emberek letekerték ugyan a fűtést, hogy ne csússzanak ki a kormány által meghatározott kedvezményes keretből, sokan mégis csillagászati számlát kaptak – emlékeztetett a szocialista képviselő.

A 2022-es beszámolója szerint az MVM bevétele a földgáz-értékesítésből 5100 milliárd forintra nőtt a korábbi 1684 milliárdról, a villamosenergia-kereskedelemből 1800 milliárdra a korábbi 719 milliárdról. Rezsivédelmi támogatásként 476 milliárdot, összesen pedig 543 milliárd forintnyi állami segítséget kapott. 2023 első félévében az állam 721 milliárd forinttal támogatta meg az MVM-et – írta az Átlátszó.

Kapcsolódó
Rezsivédelem: 721 milliárd forinttal támogatta meg az MVM-et az állam az első félévben
Közben 128 milliárd forintot keresett az MVM a rendszerhasználati díjak emelésén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik