Belföld

Jogerősen 15 évet kapott a barátját agyonverő pirtói férfi, aki maga sem érti, hogy fajulhattak el így a dolgok

Jogerősen tizenöt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a pirtói férfit, aki 2021 őszén egy szerszámnyéllel agyonverte a munkását.

A táblabíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a 68 éves elkövetőt. Az ítélőtábla döntött arról, hogy a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra, és elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is.

A terhelt és a későbbi áldozata 2010-ben ismerték meg egymást. A férfi előbb a gazda szeszfőzdéjében, majd 2019-től a Pirtónál lévő tanyáján dolgozott alkalmi munkásként, fizetést, szállást és étkezést is kapott. A munkás rendszeresen italozott, egészségi állapota és munkaképessége is fokozatosan leromlott, ennek ellenére a vádlottal baráti viszonyban álltak.

A két férfi alkalmanként együtt is fogyasztott alkoholt, és ilyenkor az ittas tulaj gyakran szidalmazta, időnként bántalmazta a nála jóval gyengébb munkást. 2021. október 24-én az áldozat a kazánt takarította a tanyán, amikor délután hazaért a kissé ittas tulaj.  Vitatkozni kezdett a munkásával, akit azzal gyanúsított, hogy meglopta őt.

Ököllel arcon ütötte, majd dulakodni kezdtek, földre is kerültek, majd mikor a vádlott meglátta a munkás kezében a becsukott bicskáját, még jobban feldühödött, többször megütötte a sértettet, majd egy 75 centis, keményfa szerszámnyéllel ütlegelte.

A gazda még akkor is folytatta a verést, amikor az áldozat a földre került, rátaposott és megrugdosta. A szakértői vélemény szerint a férfi 28 sérülést szenvedett el. Amikor a tulaj látta, hogy az áldozata nem mozdul, hívta a szomszédját segíteni, aki értesítette a mentőket. Az áldozat a helyszínen meghalt, halálát a sorozat bordatörések miatt kialakult légmell, fulladás okozta.

A z MTI tájékoztatása szerint a vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, hogy az áldozat hosszú éveken át barátja volt, a mai napig nem érti, hogyan fajulhattak el így a dolgok. Nem akarta a férfi halálát, és őszintén megbánta a történteket.
Döntésével a táblabíróság helyben hagyta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. Joó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a beteges, nála jóval gyengébb sértettet kitartóan, brutálisan bántalmazó vádlottal szemben a táblabíróság nem látott lehetőséget a büntetés enyhítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik