Belföld

„Ez is egyfajta tiszteletlenség” – nem válaszolt Szijjártó levelére a svéd külügyminiszter

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Súlyos vádakat, hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban, ami nem segíti a skandináv ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát

– ezt írta szeptemberben svéd kollégájának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Tobias Billström egy 2019-ben készült oktatóvideó miatt kapta a dörgedelmes levelet. Az EU és a demokrácia címet viselő tízperces társadalomtudományi videó Gulyás Márton megszólalásával indul, aki kijelenti, hogy Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt.

A kormánypárti politikusok 2023-ban fedezték fel a felvételt, amikor is a svédek már másfél éve jelezték csatlakozási szándékukat a NATO-hoz. A magyar parlament azonban továbbra sem hajlandó tárgyalni a kérdést.

Szijjártó az ATV-nek elárulta, hogy Billström nem válaszolt a szeptember közepén továbbított levelére, ám ezen nem lepődött meg. „Jól látszik a svédek hozzáállása, hogy nem is akarnak reagálni, ami szerintem baj” – mondta a miniszter, majd megállapította:

Ez is egyfajta tiszteletlenség, ami nem segíti a folyamatot.

A svéd csatlakozást továbbra is két NATO-tagállam blokkolja, Magyarország mellett Törökország. Recep Tayyip Erdogan török elnök azonban hosszas halogatás után két hete benyújtotta a parlamenthez az északi ország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

Szijjártó elmondta, hogy a Türk Tanács ülésén Asztanában a török külügyminiszterrel beszélt a svéd NATO-csatlakozásról, „de ő sem tudott időpontot mondani”.

A magyar kormánytagok többször megismételték, hogy nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják a svéd NATO-csatlakozást. Szijjártó erről azt mondta az ATV-nek, hogy „továbbra is ehhez tartják magukat”.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik