Belföld

Ez a csokos és csok pluszra jogosult lakásvásárlók 10 kedvenc települése

Az utolsó szakaszába ér az eddigi lakástámogatási rendszer fő eleme, az úgynevezett nagyvárosi csok, amelynek keretében vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a lakásvásárlásukhoz, lakásépítéshez az arra jogosult családok. A szóban forgó támogatás búcsúját nyáron jelentették be és december végéig lehet benyújtani az igényléseket. Ebben a pár hónapban megnőtt a kereslet a csokos támogatások iránt, főként házak vannak az érdeklődés fókuszában, derül ki az ingatlan.com és a money.hu saját adatokon alapuló közös elemzéséből, amelyből az is látható, hogy mely településeken szeretnének lakóingatlant vásárolni idén a csok segítségével az érintettek.

Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző funkció adataiból az is kiderül, hogy hol érdeklődnek eladó ingatlanok iránt a csok pluszra jogosultak.

Mit szeretnének idén a csokosok?

Az idei harmadik negyedévben 30-40 százalékkal többen érdeklődtek a csokos konstrukciók iránt, tehát a támogatásra jogosult családok egy része az év végén lejáró határidő miatt lépett. A csok iránt is érdeklődők kétharmada ház vásárlásában gondolkodik, 35 százalékuk lakást szeretne. A fővárosi kerületeket választaná 40 százalékuk, a vármegyeszékhelyek aránya 13 százalékos, a kisebb városoké pedig 27 százalékot tett ki

– ismertette Korponai Levente, a money.hu vezetője a nagyvárosi csok idei búcsújának kapcsán az adatokat. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ezt azzal egészítette ki, hogy a csokkal is számoló vevők érdeklődéseinek 44 százaléka 61-100 négyzetméteres lakóingatlanra, közel 19 százaléka 100-140 négyzetméteres, bő 7 százaléka pedig 140-200 négyzetméteres otthonra érkezik.

Ezeken a településeken hajrázhatnak a CSOK-os vevők év végéig

Az ingatlan.com a legfrissebb adatok alapján megnézte, hogy a gyermeket nevelő, de újabb gyermekvállalást nem tervező és csok iránt érdeklődő családok mely települések iránt érdeklődnek leginkább és ott mennyibe kerülnek a támogatásnak megfelelő maximum 150 négyzetméteres lakások és 300 négyzetméteres házak.

Az érintettek Budapest III. és XVII. kerületét favorizálnák. Előbbi városrészben a lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint, a házaké pedig 1,17 millió forint, utóbbiban 736 ezer és 802 ezer forinttal lehet számolni. A harmadik legnépszerűbb település Pécs, ahol a házak esetében 496 ezer, a lakásoknál 622 ezer forint az ár.

A TOP10-ben szerepel még Kecskemét 589 ezer és 602 ezer forintos összeggel.

Itt keresnek eladó ingatlanokat a csok pluszra is jogosult vásárlók

A gyermekvállalást tervező és állami támogatás iránt érdeklődő párok táborában Debrecen áll az első helyen, a vármegyeszékhelyen az eladó házak átlagos négyzetméterára 687 ezer forint, míg a lakásoké 767 forintot tesz ki. Szintén népszerű a főváros XVII. és XI. kerülete, utóbbiban 1,14 millió forint a házak négyzetméterára, a lakásokat pedig 1,07 millióért kínálják eladásra.

A csok plusz potenciális igénylői a fenti helyszíneken kívül leginkább budapesti kerületek iránt érdeklődnek otthonteremtés céljából, a TOP10-es listán Debrecenen kívül csak Érd kapott helyet nem fővárosi helyszínként. A gyermeket tervező és állami támogatás iránt is érdeklődő vevők legnépszerűbb lokációi Budapest és Pest vármegye után Hajdú-Bihar, Fejér és Győr-Moson-Sopron vármegyék voltak 2023-ban.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik