Élő Belföld

Gulyás Gergely: Augusztus 1-jén megszűnik az árstop, változik a babaváró hitel és a csok

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán
Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra hétfő után csütörtökön is tájékoztat a legfrissebb kormánydöntésekről.
  • Szűkítik az ingyenes babaváróhitel igénylők körét: 41 év helyett 30-nál fiatalabbnak kell lennie az anyának.
  • Megszűnik a csok a nagyobb településeken, csak az 5 ezernél kisebb városokban-falvakban lehet igénybe venni, igaz, ott a korábbinál nagyobb mértékben.
  • Augusztus 1-jétől megszűnik az élelmiszer-árstop.
  • Nem fizet a kormány a Lánchídra a fővárosnak, ha nem engedik az autóforgalmat.
  • Módosította a pedagógusok átvezénylési szabályait a kormány.
  • A nyersanyagkitettség miatt sokkal nagyobb itt az infláció, mint bárhol máshol.
  • Szabad emberek az ide hozott ukrán hadifoglyok.

Emeli-e az inflációs előrejelzést a kormány?

Mivel a jegybank emelte az inflációs prognózist, lép-e hasonlóképpen a kormány? – hangzott az újabb kérdés.

– Egyelőre nem tervezünk, hiszen most úgy tűnik, tartható a pálya, még ha sok a bizonytalanság is – reagált a miniszter, aki szerint az MNB optimistább a kormánynál.

Gulyás: Szabad emberek az ide hozott ukrán hadifoglyok

Ki intézte az urkán hadifoglyok ügyét, akik idehoztak? – kapta az újabb kérdést a miniszter.

– Az ortodox egyház kereste meg a máltaiakat, hogy magyar vagy magyar származású  hadifoglyokat átadnának Magyarországra. A máltaiakkal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vette fel a kapcsolatot. A státuszuk szabad ember, már nem hadifoglyok. Menekült-státuszt kaptak, oda mennek, ahova akarnak – jelentette ki Gulyás Gergely.

Az akkumulátorgyárak érdekében elvehetik a külföldiek a magyarok munkáját

A vendégmunkások jogállásáról szóló törvényt nemrég szavazták meg. Felülírják-e az akkumulátorgyárak azt a szlogent, hogy a külföldiek nem vehetik el a magyarok munkáját? – kapott lehetőséget a kérdezésre a 24.hu.

A legfőbb magyar szabályozási elv, hogy a külföldiek nem vehetik el a magyarok munkáját – jelentette ki Gulyás, aki szerint minden évben megnézik, mennyi a betöltetlen állás, annál több vendégmunkás nem is lehet itthon. Szerbiából és Ukrajnából ugyanolyan szabályok szerint jöhetnek, mint az EU-ból, de másoknak nehezebb lesz. Gulyás szerint csak könnyítenek a külföldiek munkavállalását.

– A Fülöp-szigeteken egy tévéhirdetésben 200 ezres bérért kerestek Magyarországra munkásokat, a hirdetés szerint a kormány 10 ezer Fülöp-szigetekit vár az év végéig. Nem gondolja-e, hogy ezzel rontják a magyar munkások bérhelyzetét? – jött az újabb kérdés.

– Örülünk, hogy 700 ezer forintos fizetéssel csábítják a dolgozókat – kezdte a miniszter, aki miután kiderült félreértette a számot, azt mondta, hogy a minimálbér a vendégmunkásokra is vonatkozik, ami már magasabb 200 ezer forintnál.

Gulyás: Rászorulunk a nyersanyagokra, ezért van rekordinfláció

Mi a kormány és a jegybank felelőssége, hogy itthon 22 százalék az infláció és a környező országoknál legfeljebb 12 százalék – tette fel a kérdést az index.hu.

– Nagy a nyersanyag kitettségünk – magyarázta a miniszter, aki a saját felelősségük mellett az unió és az oroszok felelősségét is hangoztatta, az utóbbiakét azért, mert megtámadták Ukrajnát.

Gulyás: Nem helyes, hogy az államtitkár nem adott teljes választ

Telex: Maruzsa államtitkár véletlenül elküldte a teljes levelezését, amiből kiderült, hogy hazudott a honvédelmi neveléssel kapcsolatosan. Lett-e következménye?

– Nem volt következménye, mert nem hazudott. Nem helyes, hogy nem adott teljes választ – ennyit ismert el végül a miniszter.

Gulyás: Nem jó az orosz-függés

Szerbiával új olajvezetékről írtak alá megállapodást, erre kérdeztek rá. – 2-3 év, míg megvalósul, és nagy lesz a jelentősége, mert nem jó az orosz-függés sem – ismerte el Gulyás Gergely.

Karácsony Gergely jó lenne, ha ellátogatna a vb-re

Szerencsés lenne, ha Karácsony Gergely ott lenne az atlétikai vb-n – jelentette ki Gulyás Gergely a Magyar Hírlap kérdésére, mely szerint a főpolgármester bizonyos feltételektől tette függővé, hogy meglátogatja-e a Budapesten tartandó rendezvényt.

A Magyar Hírlap kérdezte arról is minisztert, hogy Karácsony pert indít a kormány ellen a megszorítások miatt, a kérdező pofátlannak minősítette  főpolgármester tettét, Gulyás egyetértett vele.

Gulyás elmondta, mikor lesz érdemes vitát nyitni az euró bevezetéséről

Az uniós szabályozás olyan mértékben változott meg, azt is lehetne vitatni, hogy fennáll-e a kötelezettsége Magyarországnak, hogy bevezesse az eurót.

Akkor érdemes megnyitni ezt a vitát, amikor közgazdaságilag van ennek értelme. Akkor van értelme, ha az unió átlag életszínvonalát elérjük, és a 90 százalékot elérjük. Most vagyunk 77 százaléknál

– értékelt Gulyás.

Minimális hatása lesz az inflációra az árstop kivezetésének

Eddig különböző elméleteket hoztak nyilvánosságra közgazdászok az árstopokkal kapcsolatban. Gulyás szerint a kivezetés növelné az inflációt, de az egyéb intézkedésekkel az együtt hatás minimális lesz az inflációra.

Jó esély van arra, hogy jövőre egy normálisabb évet tudjunk majd magunk mögött Gulyás szerint, már ami az élelmiszer-inflációt illeti.

Indoklást vár a kormány Brüsszeltől a menekültek ügyében

Indoklást vár a kormány, hogy miért kellene a be nem fogadott menekültek után fizetni. Szeretné a kormány megismerni azokat az érveket, hogy az unió miért fordul pénzért a tagállamokhoz.

Nehezen tudom elképzelni, hogy Magyarország erős indok nélkül többletbefizetéshez hozzájáruljon úgy, hogy egyelőre ami nekünk jár, azt sem adják ide

– jelentette ki.

Módosította a pedagógusok átvezénylési szabályait a kormány

A belügyminiszter javaslatára döntött a kormány olyan módosító javaslatokról, amelyek meghatározzák, mik az átirányítás keretei az utazást és az időszak hosszát tekintve a pedagógusok számára, jelentette be Gulyás.

A miniszter ennél komolyabb részleteket egyelőre nem árult el a módosításról, de az „megnyugtató lehet mindenki számára”.

Év végéig döntenek, mi jön a csok helyett

Olyan nagyvonalú és széleskörű családtámogatási rendszer nem nagyon létezik Európában, mint itthon, de egyelőre nem sikerült a kormánynak dönteni abban, hogy milyen irányba menjenek tovább a csok kivezetésével.

Erről év végéig dönt majd a szaktárca, a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Aki csak most csatlakozna a közvetítésünkhöz: a babaváró hitelt csak azok a házaspárok vehetik majd fel 2024-től, ahol a nő 30 éven alul (2025. január 1-ig a 30 és 40 év közötti nők is az átmeneti időszakban), a csokot pedig kivezetik jövőre, csak a falusi csok marad, megemelt támogatásokkal.

Pedofil tartalom? Gusztustalan

Gulyás gusztustalannak nevezte, hogy a Szikra Mozgalom tagjának otthonában pedofil tartalmakat találtak, igaz, arról nem beszélt, hogy a rendőrség megerősítette, nem a mozgalom tagjának volt a birtokában az anyag.

Gulyás: A törvényeket mindenkinek be kell tartani, a baloldalnak ez nem sikerült

A kormány tárgyalta a jelentést, ami a 2022-es külföldi pártfinanszírozást taglalja. Gulyás szerint a törvényeket mindenkinek be kell tartani, a baloldalnak ez nem sikerült.

A dollárbaloldal elnevezés már-már hízelgő a baloldalnak azok után, amit elkövettek az ország ellen. Nincs olyan demokratikus ország, ahol engedett, hogy külföldről támogassanak politikai pártokat. Az ország szuverenitása ezt nem engedi.

Vannak olyan szereplők is a nemzetbiztonsági bizottság jelentésében, amit eddig nem ismerhetett a nyilvánosság, Gulyás reméli, hogy a titkosítást feloldják.

Aki akarta, felvette a babavárót és a csokot

Nehéz megjósolni, hogy a babaváró és a csok módosítása mennyi pluszt jelent a költségvetésnek, mert a csokot amúgy is kevesen vették igénybe, falun pedig megemelik a keretet. Nem is ez volt a döntő szempont, mondja Gulyás.

Aki akarta, felvette

– értékelt.

Augusztus 1-jén megszűnik az élelmiszerárstop

Augusztusban jelentősen csökkenhet az infláció, 15 százalék körülre, reálisnak látják azt, amit korábban ígértek, hogy egy számjegyű infláció legyen jövőre.

Új eszközöket vezetünk be. Ilyen az az online árfigyelő rendszer, a kötelező akciózás és hogy a SZÉP-kártya hideg élelmiszerre is felhasználható. Ezért augusztus 1-jén megszűnik az élelmiszerárstop

– közölte Gulyás.

A boltoknak a kötelező akciózás mértékét viszont 10 százalékról fel kell emelni 15 százalékra.

Az árstop megszűnését követően is lesz egy fék az érintett termékekre, azokat a beszállítói árnál 15 százalékkal kell majd olcsóbban adni, ezt is ellenőrizni fogják.

Az árstop az infláció letörésében eredménnyel töltötte be rendeltetését, értékelt Gulyás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik