Belföld

Mindszenty-emlékérmet kapott a Horthyért és Orbánért misét mondó plébános

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki Osztie Zoltánt, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosát és a Szociális Testvérek Társaságát pénteken, Budapesten. A Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át az Országházban – számolt be az MTI.

Az indoklás szerint Osztie Zoltán „több mint négy évtizedes hűséges és odaadó lelkipásztori tevékenységéért, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián és a közéletben végzett nemzetmegtartó, közösségteremtő, közösségépítő és keresztény ifjúságnevelő szolgálatáért, valamint Mindszenty József bíboros szellemi örökségének méltó ápolásáért” részesült a díjban.

Osztie hosszú évek óta tart hálaadó szentmisét Orbán Viktor születésnapján, akit nemrégiben Szent Istvánhoz hasonlított, három évvel ezelőtt pedig arról beszélt, hogy a homoszexuálisok „betegek” és hogy nemet kell mondani a „buzi zászlóra”. A plébános 2018-ban azzal került be a hírekbe, hogy a Holokauszt emléknapján akart szentmisét tartani Horthy Miklós emlékére, ami nagy felháborodást keltett és végül lefújták azt.

A Szociális Testvérek Társasága alapítása centenáriumi évében „a társadalomban, az egyházban és a közéletben végzett, elkötelezett, rendíthetetlen lélek- és embermentő szolgálatáért, valamint Slachta Margit alapító, Salkaházi Sára vértanú szellemiségének és Mindszenty József bíboros örökségének őrzőjeként végzett, fáradhatatlan nemzetmentő, kereszténységet védelmező szolgálatáért” kapta a díjat. Az elismerést Németh Emma, a Szociális Testvérek Társasága magyarországi elöljárója vette át.

Kapcsolódó
„Gyurcsány Ferencért is imádkozunk” – miért és hogyan támogatja az állam az adónkból az egyházakat?
Milyen lenne az egyház és az állam ideális viszonya? Szelektálhat-e az állam az egyházak között? Evangélikus teológus, jogtudós egyházvezető és az Orbán Viktor születésnapjára szentmisét celebráló plébános érvei ütköznek a Maratonban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik