Belföld

Hálaadó szentmisét tartanak Orbán Viktor hatvanadik születésnapján

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Május 31-én ünnepli majd hatvanadik születésnapját Orbán Viktor, ennek alkalmából pedig hálaadó szentmisét celebrál a kormányfőért a Belvárosi Nagytemplomban Osztie Zoltán katolikus plébános. Az erről szóló felhívásról először a gulyasagyumedia adott hírt.

Ahogy a lap írja, éves rutin már, hogy a kormányfőért misét mondanak, eredetileg Szentmihályi Szabó Péter író kezdeményezte mindezt a barátaival. Az író halála után felesége folytatta a hagyományt, és a Facebookon már közzé is tette az idei eseményről szóló felhívást. Ebben azt írják, hogy a hagyományoknak megfelelően idén is bemutatják a hálaadó misét „hazánkért, népünkért és vezetőinkért”, de a plakáton nagy betűkkel hirdetik azt is, hogy Orbán Viktor a hatvanadik születésnapját fogja ünnepelni.

A tavalyi mise után a Népszava megszólaltatta Osztie Zoltánt, aki akkor többek között azt mondta a lapnak, hogy az ország miniszterelnökéről van szó, az érte elmondott misének nincs köze a pártpolitikához, illetve hogy Gyurcsány Ferenc megtéréséért is imádkozni kell. A plébános hozzátette továbbá, hogy egyébként nem akarnak Orbán Viktor személye köré semmilyen vallási kultuszt építeni.

Kapcsolódó
Osztie Zoltán: Orbán Viktor jó pásztor, leginkább Szent Istvánhoz mérhető
Ezt mondja a plébános, aki a kormányfő születésnapján évek óta hálaadó szentmisét tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik