Belföld

Nem volt elég a DNS, jogerősen felmentették a 13 évvel ezelőtti máriapócsi gyilkosság vádlottját

Bár megbukott a hazugságvizsgálaton, és a 13 évvel ezelőtti brutális máriapócsi gyilkosság helyszínén megtalálták B. Róbertnek a DNS nyomait is, a bíróság jogerősen felmentette a férfit a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének vádja alól.

A szakértői vélemény szerint ugyanis úgy is a 75 éves áldozat ablakának kilincsére kerülhetett a vádlott DNS-e, hogy B. Róbert és a később agyonvert férfi kezet fogott egymással korábban.

A vádirat szerint a többszörösen büntetett előéletű férfi 2010-ben Máriapócson élt, ahol megismerkedett a nyugdíjassal. A férfi nem sokkal azt megelőzően vesztette el a feleségét, amit nehezen dolgozott fel, ezért időszakonként alkoholt fogyasztott.

A nyugdíjas férfi jó anyagi körülmények között élt, nyugdíjából és a gazdálkodás eredményéből megfelelő vagyonnal rendelkezett, amiről tudtak a lakókörnyezetében, így B. Róbert is. Az italozás során az idős férfi könnyen ismerkedett az italboltokban, itt ismerte meg őt a terhelt.

A férfi rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, alkalmi munkákból tartotta el magát, és kisebb vagyon elleni bűncselekményeket is elkövetett. 2010. szeptember 22-ét megelőző napokban az idős férfi ismételten italozott, s több helyi kocsmában is megfordult.

2010. szeptember 22-én B. Róbert előbb ismerőseivel kártyázott, majd elment az egyik helyi presszóba, ahol tovább italozott. Itt elfogyott a pénze, ezért este nyolc után nem sokkal elhatározta, hogy a szórakozáshoz pénzt fog szerezni. A vádhatóság szerint elment a nyugdíjas máriapócsi családi házához, a nyitott kiskapun bejutott az udvarra, majd a szúnyoghálót kivágva a bukóra hagyott ablakot kinyitotta, és bemászott a lakásba.

Amikor a bent alvó férfi felébredt a zajra, magához vett egy riasztópisztolyt. A vádirat szerint támadó azonban elvette tőle és nagy erővel ötször fejbe, majd még további tizenhat alkalommal megütötte. Az áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy meghalt. A vádlott ezután a házban az áldozat ruhái között kutatott, onnan ismeretlen összegű készpénzt tulajdonított el és magával vitte a riasztópisztolyt is.

B. Róbert a nyomozati szakban elismerte, hogy találkozott azon a héten a nyugdíjassal, és vele is italozott, ám azt tagadta, hogy járt is a lakásában. A DNS-e nyomát azonban megtalálták az ablak kilincsén, és megbukott a poligráfos vizsgálaton is. Az ügyészség életfogytiglant kért B. Róbertre azzal, hogy 35 év múlva vizsgálják felül leghamarabb azt, hogy feltételesen kiengedik-e.

A Nyíregyházi Törvényszék közleménye szerint a bizonyítási eljárás lényeges pontja az áldozat lakásának ablakkilincsén fellelhető DNS- nyom volt, mely egyezett a vádlott DNS-ével, azonban a szakértő kifejtette, az nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon – akár a vádlott és a sértett közötti kézfogást követően – is odakerülhetett.

Mivel a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy B. Róbert követte volna el a bűncselekményt, ezért a bíróság felmentette őt a gyilkosság vádja alól. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség visszavonta a korábbi ügyészi fellebbezést, így az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik