Belföld

Ungár Péter: Gyurcsány Ferencről radikálisan megváltozott a véleményem

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Karácsony Gergely vállalt egy programot, amely viszont nem nagyon valósult meg. Ennek nem csak ő az oka, pandémia is volt, a kormány is elvont pénzeket, de azért az hadd ne legyen már a világ fideszbérenckedése, ha megvizsgáljuk, hogy mit tett meg és mit nem, aztán ez alapján hozzuk meg a döntésünket a további támogatásáról

– nyilatkozta a Válasz Online-nak adott interjújában Ungár Péter, az LMP társelnöke, európai parlamenti listavezetője. „Miért illegitim felvetés, hogy Karácsony Gergely, Veres Pál vagy Mirkóczki Ádám helyett másik ellenzéki legyen?” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az ellenzéki főpolgármester mindkét budapesti mérés szerint „annyit tud”, mint az úgynevezett ismeretlen ellenzéki jelölt.

Ungár arra nem válaszolt, hogy ráindítanak-e az LMP-s jelölt Karácsonyra, ám azt elmondta, hogy nem látja reális esélyét annak, hogy fideszes nyerje a főpolgármester-választást. Ismét megjegyezte, hogy haragszik Karácsonyra, amiért az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt visszalépett Márki-Zay Péter javára.

Ungár el tudja képzelni, hogy Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutyapárt társelnöke legyen az ellenzék közös polgármesterjelöltje a XII. kerületben a fideszes Pokorni Zoltánnal szemben – igaz, a Momentum már elő is állt egy saját jelölttel. „Vannak nagyon jó ellenzéki polgármesterek a fővárosban, ahol fel sem vetődik, hogy ellenzéki kihívót állítsunk: ilyen Őrsi Gergely, de Soproni Tamás is” – vélekedett Ungár.

Arra a felvetésre, hogy a meleg, zsidó, neurotikus-hármassal és Ungár ellentmondásosságával együtt hol van az LMP üvegplafonja, a politikus elmondta:

a jelenlegi 2-3 százaléknál azért egészen biztosan magasabban van. Tudunk még felfelé menni. Csak felfelé!

Ungár nem gondolta, hogy jó miniszterelnök lenne, mivel ahhoz „túl sok” benne „a líra”.

Azt meg már láttuk, milyen egy nagyon lírai miniszterelnök: a Gyurcsány-kormányzás nem a legjobb referencia. A felesége ezért sokkal alkalmasabb nála. Dobrev Klára sokkal prózaibb ember

– mondta, hozzátéve, hogy Gyurcsány Ferencről radikálisan megváltozott a véleménye 2010 óta. „Gyurcsány Ferenc kormányzása nem volt jó kormányzás, de jogállami rendszer volt. Ez meg most nem az ” – szögezte le Ungár.

Ha megnézzük a többi ellenzékit, azt látjuk, hogy vannak szobafestő-mázolók, meg van Chagall – utóbbi Gyurcsány. Tetszik vagy sem. Képes lehet összehozni egy választáson esélyes konglomerátumot. Persze vezetni nem vezetheti már az országot. Olyan ez, mint az ígéret földje meg Mózes. Az ő útja addig tart, oda ő már nem léphet be

– vélekedett az LMP társelnöke, megjegyezve, hogy nem ennek a konglomerátumnak a részeként képzeli el a jövőjét: „Ha valamire teremtett engem a Jóisten, az az, hogy koalíciós partnerként zrikáljam őket.” Kifejtette, nem lenne olyan rossz, ha az LMP lenne a DK SZDSZ-e. Szerinte egy „veszekedős koalíciós kormányra” lenne szüksége az országnak, ahol „ellentartás és vita van”.

Kapcsolódó
Ungár Péter: Az én generációm tagjainak nyolcvan százaléka tudja, milyen az, ha fideszes az anyja
Az LMP társelnöke arról is beszélt, hogy verseket publikál, de nem árulja el, milyen álnéven.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik