Belföld

Tíz parlamenti képviselő bérel 460 ezer forintos lakást közpénzen

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Éves szinten több mint 330 millió forintot költ az Országgyűlés a képviselők lakhatására – derült ki a Blikk adatigényléséből.

A Parlament 199 tagja közül 86-nak közpénzből biztosítják a lakhatását. Ez a szám jelentős emelkedés egy év alatt, tavaly ilyenkor ugyanis még csak 69-en vették igénybe a támogatást.

A lap cikke szerint tízes holtverseny van a legdrágább albérletekben élő képviselők listáján: Barcza Attila (Fidesz), Dudás Róbert (Jobbik), Halász János (Fidesz), Jakab István (Fidesz), Sas Zoltán (Fidesz), Sebián-Petrovszki László (DK), Szabadi István (Mi Hazánk), Tessely Zoltán (Fidesz), Tilki Attila (Fidesz), Toroczkai László (Mi Hazánk) lakhatására egyaránt 460 ezer forint körüli összeg megy el havonta.

Megjegyzik, ez a tavalyi év maximumához közelítő érték, ha idén március elseje után kötnének szerződést, már több mint 541 ezer forint állna rendelkezésükre.

Az alapterületeket nézve Jakab István, az Országgyűlés alelnöke magasan veri a mezőnyt, őt egy 169 négyzetméteres lakás várja Budapesten. Az alapterületeket nézve a második helyen Sebián-Petrovszki László áll 130 négyzetméterrel, akit Halász János követ 128 négyzetméterrel. A legszerényebb megoldást Dömötör Csaba államtitkár választotta, aki 30 négyzetméteren is elfér.

A bérelt lakások átlagosan 69 négyzetméteresek és 355 ezer forintba kerülnek havonta. Albérletet az ősz elején hatályos szerződések alapján 80 képviselő kapott, van ugyanakkor egy jóval kevésbé népszerű opció is: hotelben is megszállhatnak közpénzből. Noha ez első hallásra puccosabb megoldásnak tűnik, valójában sokkal költséghatékonyabb, hiszen csak egy-egy hónap bizonyos napjait kell állnia az adófizetőknek. A ciklus kezdete óta 12 képviselő élt ezzel a lehetőséggel, közülük 6 azonban időközben inkább az albérletre állt át.

Kapcsolódó
5,7 millió forint fölé nő Orbán Viktor fizetése
17,5 százalékos automatikus fizetésemelést kapnak a parlamenti képviselők és rajtuk keresztül egy sor állami vezető. Márciustól egyetlen képviselő sem kereshet 1,5 millió forintnál kevesebbet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik