Belföld

5,7 millió forint fölé nő Orbán Viktor fizetése

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A jövő hónaptól 17,5 százalékos automatikus fizetésemelést kapnak a parlamenti képviselők és rajtuk keresztül egy sor állami vezető. Márciustól egyetlen képviselő sem kereshet 1,5 millió forintnál kevesebbet.

Több mint 230 ezer forinttal emelkedik a képviselői alapfizetés a 24.hu számítása szerint, mivel márciustól bruttó 1 547 400 forintra nő az alapilletmény. Ez 17,5 százalékos emelkedést jelent, a képviselői fizetéseket ugyanis automatikusan emelik a Központi Statisztikai Hivatal által mért előző évi bruttó átlagkereset-emelkedés mértékével, amit csütörtökön tett közzé a KSH.

A képviselők túlnyomó többsége különböző szorzók és pótlékok révén jóval többet keres a 1,5 millió forintos alapfizetésnél (amit a bruttó átlagkereset háromszorosában határoztak meg).

  • Egy bizottsági tagság után már 1 856 880 forint jár (ez plusz 277 ezer forintot jelent).
  • A törvényalkotási bizottsági vagy két bizottsági tagság után 2 166 360 forint az illetmény (plusz 323 ezer forint).
  • A bizottsági alelnökök 2 321 100 forintot kapnak (plusz 346,5 ezer forint).
  • A frakcióvezető-helyetteseknek, bizottsági elnököknek és jegyzőknek 2 630 580 forint jut (plusz 392,7 ezer forint).
  • A frakcióvezetők, alelnökök és a háznagy 3 094 800 forintot keres (plusz 462 ezer forint).
  • Kövér László házelnök illetménye pedig bruttó 4 177 980 forint lesz (plusz 623 ezer forint).
Illyés Tibor / MTI Kövér László fideszes képviselők társaságában, miután házelnöknek választották az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án.

A képviselőknek ráadásul nemcsak a fizetésük, hanem az egyéb juttatásaik is emelkednek. Így albérlet-támogatásra már havi 542 ezer forintot, irodabérlésre pedig  közel 1,1 millió forintot igényelhetnek az Országgyűlés Irodájától.

Az utóbbi időben egyre több állami vezető illetményét kötötték vagy a képviselői illetményekhez, vagy a bruttó átlagkeresetekhez, ami azt jelenti, hogy nekik is automatikusan 17,5 százalékkal emelkedik a fizetésük. Tavaly nyáron a miniszterelnöki fizetést kapcsolták össze a házelnöki illetménnyel, így márciustól Orbán Viktor fizetése 3 millió 555 ezer forintról 4 millió 178 ezer forintra emelkedik (egy éve még csak 1,5 millió forint volt a kormányfői fizetés), és mivel neki jár a képviselői alapfizetés is, így összesen bruttó

5 millió 725 ezer

forintot kap majd havonta.

A miniszterek és az államtitkárok illetménye ellenben nem emelkedik automatikusan, annak meghatározása ugyanis a miniszterelnök hatáskörébe tartozik, így ő dönthet az esetleges emelésről. Tavaly nyáron a miniszterek több mint 30 százalékos, a képviselői tisztséggel is rendelkező államtitkárok pedig 50 százalékos fizetésemelésnek örülhettek a kormányfő jóvoltából.

Átlépi a bruttó 6 millió forintot a jegybank elnökének és az Állami Számvevőszék vezetőjének a fizetése, akiknek illetményét a bruttó átlagkereset tizenkétszeresében határozták meg: Matolcsy György és Windisch László keresete így 6 millió 190 ezer forintra nő, ami 920 ezer forintos emelkedést jelent. Matolcsy és a többi jegybanki vezető egyébként év végén már kapott egy kisebb fizetésemelést, amikor az átlagkeresethez kötötték a javadalmazásukat, így a nemzeti bank elnökének bére pár hónap alatt közel 1,2 millió forinttal nőtt. Ennek pedig több más állami intézmény vezetője is örülhetett, akiknek az MNB-elnök illetményéhez kötötték a juttatásait. Így

  • a Gazdasági Versenyhivatal,
  • a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság,
  • a Közbeszerzési Hatóság
  • és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetői

Matolcsy fizetésének 80 százalékát kapják, azaz nekik is két lépcsőben a tavaly év végi 4 millió forintról 4,95 millió forintra emelkedett a bérük.

Novák Katalin köztársasági elnök fizetése hétszázezer forinttal nő, a korábbi 3,9 millióról 4 millió 596 ezer forintra emelkedik.

Farkas Norbert / 24.hu Novák Katalin és Orbán Viktor az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án.

Közel hatszázezer forinttal nő a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatal elnökének, Péterfalvi Attilának, Kozma Ákos ombudsmannak, valamint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének, Nagy Attilának a juttatása, 3 millió 290 ezerről 3 millió 870 ezer forintra. Az NVI elnökének az esete különösen kirívónak számít, mert ő tavaly nyáron, a választások után kapott egy 1,4 millió forintos fizetésemelést, amikor a képviselői alapilletmény 2,5-szeresében állapították meg a fizetését az addigi 1,9 millió forintos bére helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik