Belföld

Toroczkainak, Halásznak, Tesselynek és DK-s képviselőnek is 460 ezer forintért bérel lakást Kövér hivatala

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Március óta bruttó 1,3 millió forintot keresnek havonta az országgyűlési képviselők, a fizetésen túl viszont még számos egyéb juttatást is kapnak: havi 921 ezer forintért bérelhetnek irodákat, bruttó 2,6 millió forintért alkalmazhatnak munkatársakat, és 65 ezer forintért telefonálhatnak. A vidéki képviselők benzinköltségeit is az állam állja, és hogy ne kelljen annyit utazniuk, igény szerint albérletről is gondoskodik számukra az Országgyűlés Hivatala. A Telex cikkéből derül ki, hogy az Országgyűlés májusi alakuló ülése óta kilenc képviselőnek a maximum összegért, havonta közel félmillió forintért (460 740 forint) bérel lakást Kövér László hivatala. (A törvény szerint akkor élhetnek a lakhatási támogatással a képviselők, ha nekik vagy a velük egy háztartásban élő közeli rokonuknak nincs ingatlana Budapesten.) Az új parlamenti ciklusban már 69-en vették igénybe a támogatást, vagyis a képviselők több mint harmada.

Mások mellett Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, a fideszes Jakab István és Halász János, valamint a DK-s Sebián-Petrovszki László is kimaxolta a képviselőknek járó törvényi keretet, azaz havi 460 740 forintért bérel nekik lakást az Országgyűlés Hivatala – írja a Telex. A törvényi keret maximumáért bérel egy 92 négyzetméteres lakást az Országgyűlés Hivatala Tessely Zoltánnak. A Fidesz Fejér megyei képviselőjének – vagyonnyilatkozata szerint – a Parlamenttől kevesebb mint 50 kilométerre fekvő Csapdiban van háza.

A Fidesz egyik újonca, Kovács Zsolt érte be a legolcsóbb albérlettel: havi 199 ezer forintért bérel neki egy 38 négyzetméteres lakást az Országgyűlés Hivatala. Dömötör Csaba egy 30 négyzetméteres lakást választott magának 200 ezer forintért. Az övé a legkisebb albérlet jelenleg a képviselők közül. Igaz, vagyonnyilatkozata szerint két családi háza is van Vácon, ami alig 40 km-re van a Parlamenttől.

A Telex cikkében megjegyzik: a lakhatási támogatás elvileg arra szolgálna, hogy a vidéki képviselőknek az esti ülések vagy más hivatali elfoglaltságuk után ne kelljen még hazaautózniuk, pláne akkor, amikor másnap reggel ismét jelenésük van a parlamentben. A szerződéseket böngészve azonban az rajzolódik ki, hogy a képviselők egy része ciklusok óta így oldja meg az állandó lakhatását.

Nemcsak lakásra, de irodára is szép pénzt kapnak a képviselők, az új ciklusban már fejenként bruttó 921 480 forint jár nekik irodára. Néhány képviselő majdnem teljes egészében kihasználja a támogatást. A négy csúcstartó mind DK-s: Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos, Sebián-Petrovszki László és Vadai Ágnes is fejenként havonta 850 900 forintot kap irodahasználatra. Ezt az összeget mind a négyen a DK Teréz körúti irodájára költik. Az MSZP-s Hiszékeny Dezső egyéni képviselőként a XIII. kerületben egy 129 négyzetméteres irodát választott 647 700 forintért. Szinte hasonló paraméterei vannak Németh Szilárd csepeli irodájának is. A fideszes Tasó László 354 négyzetméteres irodát kapott Nyíradonyban arra, hogy ellássa képviselői feladatait, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté pedig a VIII. kerületben használ egy 260 négyzetméteres irodát.

További részletek a képviselők juttatásairól a Telex cikkében olvashatók.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik