Belföld

Még mindig működik a vadászkiállításos állami zombicég

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár ugyanakkor vegzálásnak minősítette az ezt firtató kérdést.

Működik-e még a 2021-es »Egy a természettel« című vadászati világkiállítást szervező projektcég?

Ezt a látszólag egyszerű kérdést tette fel a szocialista Tóth Bertalan az agrárminiszternek, felidézve, hogy noha több mint két éve lezárult a vadászati világkiállítás, ám a K-Monitor májusi cikke szerint az azt szervező projektcég még működik, 18 főt  foglalkoztat. Sok százmillió forintnyi olyan készterméke, áruja is van, amire a beszámoló szerint nem volt piaci igény. Ezek közé sorolták a Nimród vadászújság régebbi példányait is, amelyek kiadása csak tavaly 456 millió forintba került.

Noha a K-Monitor által az állami zombicégek közé sorolt Egy a Természettel Nkft. felügyeletét a propagandatárca felügyeli, Tóth Bertalan Rogán Antal helyett mégis Nagy Istvántól várt válaszokat.

  • Tart-e még az Egy a Természettel Nkft.-nél foglalkoztatott 18 fő munkaviszonya?
  • Milyen feladatokat látnak el a két éve lezárult rendezvény esetében és mekkora összegbe kerül a foglalkoztatásuk?
  • Látszik-e már két évvel a rendezvény után, hogy meddig tervezik működtetni a céget?
  • Mi lesz a sorsa a Nimród vadászújság korábbi példányainak, melynek kiadására csak tavaly összesen 456 milliót költöttek a beszámoló szerint?

Az agrárminiszter helyett Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára reagált. Ő már a kérdést is támadásként értékelte, szerinte Tóth Bertalan olyan projektet támad, ami napjainkban is fontos célok (természet- és környezetvédelem, vadgazdálkodás) érdekében tevékenykedik.

Azt is írta, hogy a baloldal már a világkiállítást is próbálta ellehetetleníteni, lekicsinyelni, noha annak sikerességét mutatja, hogy a programokra mintegy 1,5 millióan voltak kíváncsiak, a látogatók (több ezer iskolás gyermek) életre szóló élményt szerezhettek, a világkiállítás elvitathatatlan gazdasági és turisztikai bevételt generált.

A cég ápolja a világkiállítás „hagyatékát”

Szerinte a 2021-es vadászati világkiállítás

hazánk hírnevét külföldön és közelebbi régiónkban megerősítette a természettel valóban törődő közvélemény szemében. Ezen a projekten a világkiállítást megvalósító cég továbbra is dolgozik, többek közt folytatja az »Egy a Természettel« Vadászati és Természeti Világkiállítás hagyatékának ápolását, illetve fenntartja és fejleszti a nemzetközi kapcsolatokat.

Szintén ez a cég készíti és adja ki az idén 111. évfolyamát ünneplő, több mint 65 ezer
magyar vadász számára készülő Nimród Vadászújságot, valamint szervezi a vadászattal kapcsolatos helyi témáknak fórumot biztosító konferenciasorozatot.

A propagandatárca államtitkára végül azt javasolta az MSZP frakcióvezetőjének, hogy

a projektcég vegzálása helyett foglalkozzon inkább azzal, hogy lassan elfogynak a pártja szavazói, ugyanis a legutóbbi felmérések szerint az MSZP nem jutna be az Országgyűlésbe, ha most lennének a választások.

Kovács Zoltán korábban Orbán Viktor miniszterelnök helyett írt Vadai Ágnesnek, aki arról érdeklődött, mikorra tervezik a 2021-es vadászati kiállítást szervező állami  projektcég végelszámolását. A kommunikációs államtitkár a DK frakcióvezető-helyettesének is igen ingerülten válaszolt, ám sem akkor, sem most nem tért ki arra, hogy a Semjén Zsolt által enökölt Országos Magyar Vadászati Védegylet lapjához, illetve kiadójához bármi köze lenne.

Kapcsolódó
Kovács Zoltán a Nimródról, magyar érdekről
Kioktató parlamenti irományában az államtitkár egy szót sem ejtett kötődéséről a laphoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik