Élő Belföld

Bejelentette a kormány a csok plusz részleteit

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Szokatlan időpontban, szerda estére hívta össze a sajtót a Kormányzati Tájékoztatási Központ azért, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztasson a kormány döntéseiről. Új miniszter debütált az eseményen Csák János a kulturális és innovációs tárca vezetője személyében.

Bejelentették:

  • Jön a csok plusz. A hitel 15, 30 illetve 50 millió forint lesz, három százalékos kedvező kamatozással tíz százalék önrésszel. 10-től 25 évig terjedhet a hitel futamideje.
  • 445 magyar állampolgárt sikerült hazahozni, de 15 magyar még mindig Gázában van.
  • 2023 és 2030 közötti 75 milliárdot szán a kormány a Krausz Ferenc vezette Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ munkájára. 2019 és 2023 között a központ 20 milliárd forintot kapott.
  • Gulyás Gergely szerinte a kórházi fertőzés nem politikai kérdés.
  • December 31-ig felülvizsgálják a lakossági gázárakat.
  • Gulyás nem tudja, ki kezdeményezte az Orbán-Putyin-találkozót, a svéd NATO-csatlakozásra beszédesen reagált.
  • A miniszter hallgatott arról, hogy 72 milliárd forintért vásárolt részvényeket a 4iG-ben a magyar állam.
  • Kiderült, az erősödő koronavírus megbetegedések ellenére nem lesznek járványügyi intézkedések.

Kutató központ

2023 és 2030 közötti további 75 milliárdot szán a kormány a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ munkájára – jelentette be Csák János. 2019 és 2023 között a központ 20 milliárd forintot kapott.

Ukrajna

Ukrajna támogatását nem tartjuk ebben a formában indokoltnak – mondja Gulyás. Elfogadhatatlan szerinte, hogy négy évre támogassuk Kijevet. Azt, hogy bemelejék a támogatást az uniós költségvetésbe, ez is elfogadhatatlan, ebben a kérdésekben sem tud létrejönni egyezség a közelgő brüsszeli csúcson.

445 magyart hoztak haza Izraelből

Az izareli-hamász háborúról beszél Csák János után Gulyás Gergely. Ijesztő szerinte az, ahol éltetik azokat, akik éltetik a terroristákat. 445 magyar állampolgárt sikerült hazahozni, de 15 magyar még mindig Gázában van, ők veszélyben, de épségben vannak. A legfiatalabb magyar négy hónapos. Napi kapcsolatban van a kint rekedtekkel a külügy.

Változik a csok rendszere, jön a csok plusz

Családpolitikai témában tesz bejelentést Csák János, aki elmondta: Magyarország Európa legcsaládbarátabb kormányzata. Az otthonteremetési támogatásra eddig 750 milliárd forintot szántak. A miniszter szerint azonban megcsappant a városi csok-ra irányuló kereslet, ezért változtatnak a rendszeren. A  falusi csok rendszere maradt, de az 5 ezer fő feletti településeken csok plusz vezetnek be. A hitel 15, 30 illetve 50 millió forint lesz. Három százalék kedvező kamatozású, tíz százalék önrésszel. 10-től 25 évig terjedhet a hitel futamideje.

Az anyák 41 éves korukig vehetik fel a hitelt – hangsúlyozta a miniszter. A kedvezményes kamatozású hitelt telekvásárlásra nem lehet igényelni. Az első közös otthon érdekében 80 milliós határt húztak meg, új lakásba költözés esetén 150 millió az értékhatár. Felújítás esetén húsz százalék önrész kell, hogy legyen.

Az első évben nem kell tőkét törleszteni, az első gyermek megszületése után hitelmoratóriumot kérhetnek a szülők. Második gyermek születése után tízmillió forintot elengednek – tette hozzá Csák János.

Tudománypolitikai megbeszélés volt ma a Karmelitában

Orbán Viktor és a kormány több tagja tudománypolitikai megbeszélést folytatott szerda délelőtt Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikussal a Karmelita kolostorban, ahol ott volt Csák János kulturális és innovációs miniszter is.

A tárgyaláson a világhírű magyar tudós által vezetett Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) 2030-ig tartó stratégiai céljainak megvalósításához szükséges intézkedéseket tekintették át. Az egyeztetés alapján véglegesíti a kormány azt az előterjesztését, mely a kutatások további kormányzati támogatását célozza.

Egyelőre azonban nem világos, hogy milyen bejelentésre készül Csák, akinek a tárcájához a kulturális és innovációs területek mellett a családügyek, a szakképzés és a felsőoktatás tartozik.

Olvasói sztorik