Belföld

Závecz: Donáth Anna és Dobrev Klára a legnépszerűbb ellenzéki politikus

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Donáth Anna, Momentum EP-képviselője és Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, árnyék-miniszterelnöke a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhelyi polgármester és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke csak a sor végén kullog – derül ki a Závech Research friss felméréséből, melyet a Telex közölt.

Az őszi felméréshez képest az összes felsorolt ellenzéki politikusnak valamelyest nőtt a népszerűsége – a legnagyobb mértékben a momentumos Donáth Annának és Gelencsér Ferencnek –, kivéve Márki-Zayt. A felmérés szerint ez arról árulkodik, hogy amíg az ellenzéki vezetőknek a választók kezdik megbocsátani negyedik kétharmados vereséget, addig a volt miniszterelnök-jelöltet az áprilisi kudarccal azonosítják.

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük az ellenzéki pártok vezetőit (egyes osztályzatot adtak, ha nagyon ellenszenvesnek tartanak valakit, és ötöst, ha nagyon rokonszenvesnek), az így kapott átlagokat pedig egy százas skálára vetítették ki a kutatók. E szerint Donáth és Dobrev osztozik az első helyen, miután mindketten 39 pontot szereztek, az LMP társelnöke, Ungár Péter pedig 37-et. Márki-Zay 30-, Gyurcsány 29 pontot kapott.

A kormánypárti szavazók Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk elnökét, parlamenti frakcióvezetőjét tartják a legszimpatikusabb ellenzéki politikusnak.

A 18-39 éves korosztályban Donáth Anna a legnépszerűbb ellenzéki politikus, míg a 60 évnél idősebbek között Dobrev Klára a nyerő.

Az ellenzéki paletta legnépszerűbb szereplője Budapesten (39) és a vidéki városokban (43) Dobrev Klára, míg a falvakban (38) és a megyeszékhelyeken (42) Donáthnak van a legnagyobb támogatottsága. Karácsony Gergely főpolgármester neve nem szerepelt a felmérésben.

Az ország felnőtt népességét reprezentáló kutatás február 28. és március 8. között készült, a személyes adatfelvétel során ezer embert kérdeztek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik